Dagens PS

Slutet på enkla pengar blir finansiell chock

Finansiell chock
Världens ekonomier står inför finansiell chock, skriver Bloomberg. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 03 maj 2022Publicerad: 02 maj 2022

“Enkla pengar” och snabba cash är snart ett minne blott när världens ekonomier och finansmarknader står inför finansiell chock och beräknas krympa sin balansräkningar med närmare 410 miljarder dollar under 2022, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att världen just nu står inför något av ett globalt skifte, bort från enkla, snabba pengar ser ut chocka världens ekonomier. Det skriver Bloomberg som förutspår att beslutsfattarna i G7-gruppen alla kommer att krympa sina balansräkningar med omkring 410 miljarder dollar under det som återstår av 2022.

En skarp vändning från förra året, då man istället adderade 2,8 miljarder dollar och även aktivt gick in och stöttade världens företag på grund av pandemin. När centralbankerna nu drar tillbaka stödet sker det under en inflation av sällan skådat slag med krympande balansräkningar och höga räntor, i en tid då global ekonomi redan hanterar sviterna av Rysslands invasion av Ukraina och en pågående pandemivåg i Kina.

Förväntas göra som USA

Läget är pressat när flera centralbanker nu förväntas följa USAs exempel och ta till så kallad kvantitativ åtstramning, vilket enkelt förklarat utgör motsatsen till kvantitativa lättnader, vilket troligen kommer generera i höga lånekostnader och tära på likviditeten.

Något som redan nu börjat visa sig på stigande obligationsräntor och fallande aktiekurser. Detta redan innan USAs centralbank, Federal Reserves krav på höjda räntor ens trätt i kraft.

Att så kommer ske vid den amerikanska centralbankens policy mellan den 3-4 maj råder det dock inga tvivel om. Inte heller att åtstramningarna kommer att följas upp löpande under resten av året. Åtgärder som kommer att kunna verkställas genom att man låter innehav av statsobligationer och inteckningssäkrade värdepapper förfalla, istället för att aktivt sälja dem.

Nu ser det alltså ut som att flera andra länder kommer att ta efter USAs exempel. Ett förfarande som enligt uppgift tidigare beskrivits av nuvarande amerikanska finansministern Janet Yellen som att “se färg torka”, skriver Bloomberg.

Läs även: De här länderna ger mest militärt stöd till Ukraina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS