Dagens PS

Slut på Magnum för ryssen – Unilever lämnar landet

Ingen mer Magnumglass i Ryssland.
Unilever försöker sälja sin ryska avdelning för ungefär fem miljarder kronor. Dåliga nyheter för ryska glassälskare. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 12 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Konglomeratet Unilever har, tillslut, bestämt sig för att stycka av sin ryska verksamhet. Avdelningen säljs för ungefär 50 procent av sitt bedömda marknadsvärde.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Unilever, som äger kända varumärken som Ben & Jerrys, Dove och Magnum säljer den ryska delen av företaget för omkring 5 miljarder kronor, rapporterar Market Watch.

“Unilever har försökt att försvara sig och rentvå sin moral genom att säga att man måste mata det ryska folket och stötta sina anställda i landet. Unilever var den stora vita valen som vi har jagat ett bra tag nu”, säger Moral Rating Agencys grundare Mark Dixon till Dagens PS.

Kemiföretaget Arnest ligger bakom köpet av Unilevers ryska verksamheter.

Affären tyngs av en rysk lag som tvingar den som säljer av sin ryska verksamhet att ge köparen en rabatt på 50 procent av marknadsvärdet. Affären inväntar fortfarande ett godkännande från Kreml.

Beslut efter protester mot Unilever

Unilever har fått ta emot omfattande kritik för att de har valt att fortsätta bedriva sina verksamhet i Ryssland, när andra multinationella bolag har dragit sig ur landet efter krigets början.

Dixon säger såhär:

“Det är intressant att den här betalningen som motsvarar en halv miljard dollar hjälper Unilever att göra det rätta. Man får ingen medalj för att man har dansat med djävulen i två och ett halvt år.”

Han fortsätter:

ANNONS

“Även om ett utträde är en bra sak så får vi inte glömma att Unilever har stöttat den ryska ekonomin i flera år efter krigets början. Deras närvaro i landet har varit tillräcklig för att finansiera en raket var nionde dag eller en iransk drönare var sjuttonde minut.”

Vädjade till kungen

Kampanjen från Moral Rating Agency har gått ut på en tydlig sak – att få globala bolag att lämna Ryssland. En av deras metoder har varit att vädja till kungen.

De har sökt övertala den brittiska kungen att återkalla det kungliga stödet till Mondelez-ägda Cadbury och Unilever, bland andra, på grund av bolagens ryska verksamheter.

Läs även: Britternas attacker – skärper greppet om Putins skuggflotta. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]