Dagens PS

Skräcken: Zombiebolag extra vanliga på Stockholmsbörsen

Zombiebolag
Konkursen kan knacka på dörren för många zombiebolag när räntorna höjs. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 okt. 2022Publicerad: 05 okt. 2022

Sverige har fler zombiebolag på börsen än övriga nordiska länder tillsammans – och det är en ökande trend som kan betyda stora problem när räntorna nu stiger.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS rapporterade i dagarna om att zombiebolag på börserna i USA oroar investerare när räntorna stiger.

Enligt OECD:s kriterier är ett zombieföretag ett företag som har funnits i minst tio år, men där vinsten varit för liten för att täcka skuldräntorna i tre år i rad.

På Stockholmsbörsen är fenomenet också vanligt – mycket vanligare än i våra grannländer, enligt konsultbolaget Kearney som årligen granskar fenomenet på 150 börser i hela världen, rapporterar SvD.

Fler zombiebolag i Sverige än i resten av Norden totalt

I en artikel hos Svenska Dagbladet förklarar Kearney att den landsspecifika analysen inte är klar, men det är tydligt att Sverige har betydligt fler zombiebolag än de andra nordiska länderna.

Det förklaras bland annat med att Sverige länge haft låga realräntor och mer omfattande och långlivade stödpaket till företag. Men också att vi har fler börsnoterade bolag i Sverige än i de andra nordiska länderna.

Siffran sätts till 78 zombiebolag i Sverige, jämfört med 9 i Finland, 7 i Norge och 6 i Danmark.

Nils Kühlwein, partner på Kearney i Tyskland och en av rapportens författare säger till SvD att fler konkurser är att vänta när räntorna höjts, men han tror inte på någon totalkollaps.

“Fler kommer att gå i konkurs, men jag tror inte på en konkurstsunami. Varför? För att energikrisen kommer att föra med sig statliga stöd. Dessutom finns det fortfarande likviditet på marknaden, riskkapitalbolagen har mycket torrt krut i pipan”, säger Nils Kühlwein till SvD.

ANNONS

Riksbanken: “Väldigt medvetna om problemet”

Riksbanken har koll på trenden, även om de är skeptiska till begreppet.

“Jag gillar inte ordet, utan talar hellre om sårbara företag. Vi är väldigt medvetna om problemet på Riksbanken, men det är viktigt att inte glömma att risker kan uppstå på annat håll också”, säger Cristina Cella, rådgivare på avdelningen för finansiell stabilitet som gjort flera utredningar om problemet, till SvD.

“Det är inte oväntat att de har blivit fler. Pandemin var en efterfrågedriven kris som sänkte omsättningen. Det ökar förekomsten av zombieföretag av uppenbara skäl. Men företagen har många verktyg för att hantera detta”, säger hon.

Läs även: Stort antal zombiebolag på USA:s börser – platt fall

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]