Dagens PS

Skört läge för Northvolt: "Det här funkar inte"

Skört läge för Northvolt: "Det här funkar inte"
Northvolt kämpar i motvind och många undrar hur vägen ser ut framåt för batterijätten. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

Krisdrabbade Northvolt kämpar för sin överlevnad och en lösning måste komma snarast, enligt olika källor.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Industri skrev i torsdags att bolaget behövde ett kortsiktigt räddningspaket senast under den gångna veckan för att inte riskera en konkurs. Enligt Bloomberg förhandlar Northvolt om ett räddningspaket på drygt tre miljarder kronor.

Nu uppger även en källa för Svenska Dagbladet att läget är på väg att bli kritiskt hos batteritillverkaren.

“Parterna är nära en kortsiktig lösning för Northvolts finansiering, men det är ett skört läge i förhandlingen. Parterna behöver nå en lösning under denna vecka eftersom bolaget annars riskerar att inte kunna möta sina finansiella åtaganden”, säger källan till tidningen. 

Möjliga vägar framåt för Northvolt

Företaget måste nu säkra möjligheten att driva verksamheten vidare, samtidigt som datumet för nästa löneutbetalning kommer allt närmare. Före det stora varslet bestod personalstyrkan av drygt 6000 personer – i september sade man upp 1600 personer.  

Under 2023 när batteritillverkaren hade 5⁠ 300 anställda hade bolaget lönekostnader på runt 400 miljoner kronor i månaden, enligt en beräkning som Svd gjort.

Om Northvolt misslyckas med att säkra en kortsiktig finansiering, och inte kan betala sina skulder, kan det bli aktuellt med en konkursansökan.

Ett annat alternativ är rekonstruktion, vilket innebär att fordringsägare går med på att skriva ned sina krav för att undvika konkurs.

“Inte vilket bolag som helst”

ANNONS

En som verkligen inte vill att bolaget går omkull är hållbarhetsexperten och investeringschefen Sasha Beskuj. Han vill se en massiv räddningsaktion från Sveriges regering och tycker inte att politikerna inser allvaret i situationen.

“De är lite dumma i huvudet för att de inte fattar vad det här är. Det här är inte vilket bolag som helst. Det här är liksom som nya Volvo. Eller nya Ericsson. Eller nya Ikea“, säger han till Affärsvärlden.

“Jag vet att AMF till exempel har investerat. Det är skitbra. Men de behöver mer pengar. Du måste tänka att vi konkurrerar med Kina och USA som hårdsubventionerar det här för sina egna bolag. Vi ska tävla på lika villkor, det här funkar inte”.

Läs vidare:

Northvolts vd: “Vi kommer att lösa detta” (Dagens PS)
Trots Northvolt – fortsätter ragga i söder (Dagens PS)
Volvo fryser planer på batterifabrik (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Reporter på Dagens PS via nyhetsbyrån Finwire.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Reporter på Dagens PS via nyhetsbyrån Finwire.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]