Superrik och utländsk entreprenör i landet är i färd med att flytta till Grekland eller Monaco – en föreslagen ny skattereform gör att han ser rött.
Skattehot får ultrarika att överväga utlandsflytt
Mest läst i kategorin
Reuters berättar om att många riktigt rika i Storbritannien nu hotar att lämna landet.
En av dem är den ultraförmögne entreprenören Bassim Haidar.
För honom har London blivit dyrt och han har svårt att förstå varför han ska bo kvar.
Bakgrunden är bland annat ett nytt förslag om den brittiska arvsskatten och enligt den nigerianskfödde, libanesiska medborgaren Bassim Haidar gör det Storbritannien till en “no go”-zon för rika, skriver Reuters.
Nye premiärministern oförstående
Den brittiske premiärministern Keir Starmer delar förstås inte hans uppfattning utan anser att landets skattesystem blir mer rättvist och att det bidrar till att öka välfärden.
Bassim Haidar ser dock uppenbara risker med den föreslagna skattereformen och menar att den inte bara kan skrämma redan verksamma entreprenörer i Storbritannien på flykten, även internationella företagare kan dra sig för att flytta till landet, varnar han.
I förlängningen hotar skattereformen jobben och skadar den brittiska ekonomin, befarar han.
Storbritannien riskerar att få sitt rykte om att vara “en inkubator för nystartade företag” skjutet i sank, enligt den stenrike entreprenören, framgår det i rapporteringen.
Den tidigare konservativa regeringen presenterade i mars i år planer på att fasa ut det sekelgamla kravet i skattesystemet på att rika individer ska skatta för inkomster som intjänats utomlands.
Senaste nytt
Radikal omsvängning av skattepolitiken
Keir Starmers vänsterorientrade Labourparti har omvänt framskridna intentioner om att skrota på lättnaderna för icke-brittiska tillgångar av utlandsfödda ultrarika.
Det här retar bland andra Bassim Haidar som vill att att Starmer och finansminister Rachel Reeves omprövar sina planer och i stället ersätter dessa med en ny sexsiffrig årlig skatt för personer med nettoförmögenhet på över 5 miljoner pund (6,52 miljoner dollar).
Enligt Haidars beräkningar kan det inbringa ytterligare 4 miljarder pund per år till regeringen.
“Att beskattas så hårt på förmögenheter som genereras utanför Storbritannien, kanske flera år innan människor ens flyttade till Storbritannien, är orättvist”, anser han, skriver Reuters.
Men det är inte bara makthavarna som vill beskatta extremt rika hårdare, även organisationer som Patriotic Millionaires UK driver en kampanj för att införa årliga förmögenhetsavgifter för superrika, enligt nyhetsbyrån som uppger att värdepappersföretag, förmögenhetsförvaltare och privata bankirer nu förbereder sig inför den nya skattereformen.
Läs även: Storbritannien gör järnvägen statlig: “Inte för privat vinst” Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.