I dag känner ingen till Rudolf Fredrik Berg. Denne man som både bokstavligt och bildligt lade grunden till det som vi idag känner som Skanska.
Skanska – skapat ur en mans stora visioner
Mest läst i kategorin
I jakten på den svenska entreprenörsandan berättar vi om de personer och företag som tillsammans och var och en för sig, lade grunden till dagens Sverige. Här kan du bland annat läsa om:
•Albert Bonnier – grundare av Bonnier-sfären
•Hilda och LM Ericsson som grundade dagens Ericsson
•Ingvar Kamprad – mannen bakom de platta paketen.
•Investor – 1900-talets lok i svensk ekonomi
•Historien bakom framgångs-sagan Ica
“Bolaget måste sköta sin affär, ej såsom en lokalfabrik för ett litet land i ett hörn av världen, utan såsom en fabrik vilken är nödsakad att deltaga uti världstävlan”.
Det var inga dåliga visioner som Rudolf Fredrik Berg satte upp för sitt blivande företagare. Denne man som med en stark övertygelse om hur företagande och samhälle framgångsrikt kan byggas tillsammans.
För bygga, det var ledordet i RF Bergs vision om framtiden. Som utbildad kemi-ingenjör och boende i Limhamn utanför Malmö, blev han snart nyfiken på den kalksten som just Limhamn bestod till stor del av.
Fångad av betong
För det var just betongen som hade fångat honom. Detta material som i sin struktur, hade potential till så mycket.
Det borde gå att använda på så många fler sätt än att bara mura väggar av det, resonerade RF Berg med sig själv och fortsatte experimentera med olika betongblandningar hemma i sitt laboratorium.
Läs mer om Rudolf Fredrik Berg här.
Hans experiment lade grunden till det företag som han för 135 år sedan startade under namnet Skånska Cementgjuteriet (börskurs Skanska). Kunskapen om hur kalkstenen kunde användas i olika gjut-tekniker, gjorde att företaget snabbt fick en plats på den expansiva svenska byggmarknaden.
Stora visioner
RF Berg hade dock större visioner än att bara starta ett bolag. Som frikyrklig och nykterist ville han också att bolaget skulle ta ett socialt ansvar i samhället.
RF Berg trodde helt enkelt att det som är bra för människorna och samhället också är bra för affärerna. Därför initierade han Sveriges första arbetsförmedling, grundade en skola, ett bibliotek, en bank och en vårdcentral. Samt gick till och med i personlig borgen för flera egnahems-byggen av personalen i Limhamn.
Även på det fackliga planet såg han till att uppmuntra sin personal att organisera sig fackligt och var också positiv till kollektivavtal – något som i slutet av 1800-talet var mycket ovanligt.
Tillväxten kom
Med högt ställda visioner, en osedvanligt stor handlingskraft och en tydlig riktning på bolaget, kom snart också tillväxten.
När RF Berg gick ur tiden 1907 hade den lilla platsen Limhamn där allt börjat, blivit en egen köping med 10000 innevånare. Hans Cementgjuteri hade vuxit till ett bolag med över 1000 anställda med verksamhet i hela Sverige men också i Storbritannien, Finland och Ryssland.
Men detta var bara början på något som skulle bli så mycket större. Och som mer än väl skulle infria RF Bergs visioner.
Läs också om entreprenören Hakon Swensson som grundade ICA. Dagens PS.
ANNONS
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.