Pengarna flödar i Singapore, som under pandemin har blivit en säker hamn för några av Sydostasiens rikaste pampar och deras familjer.
Singapore har blivit de superrikas säkra hamn
Mest läst i kategorin
Singapore har länge attraherat välbärgade kineser, malaysier och indoneser som kommit på korta besök för att shoppa, gå på kasino eller gå till läkaren. Nu har staden blivit förstahandsvalet för rika som kan bestämma var de vill bo.
Pandemin har gjort att många miljardärer och deras familjer nu stannar i Singapore i månader och ibland även söker uppehållstillstånd. Enligt data från Johns Hopkins-universitetet är dödligheten per capita 30 gånger högre i Indonesien än i Singapore och 10 gånger högre i Malaysia.
Massiv tillströmning
Sedan 2019 har antalet family offices i Singapore fördubblats till cirka 400 stycken. Efterfrågan på medlemsskap i privata golfklubbar ökar. Priset för att gå med i golfklubbar har också ökat, att gå med i Sentosa Golf Club har ökat till 500 000 Singapore dollar (cirka 3 137 000 kronor) för utlänningar, vilket är en ökning med 40 procent sen innan pandemin.
Fastighetspriser har stigit och globala banker expanderar i staden för att kunna hantera den massiva tillströmningen av tillgångar. Den ökade efterfrågan på lyxprodukter och lyxservice har gjort att lyxrestaurangen Odette, som har tre Michelinstjärnor, har haft sin avsmakningsmeny för cirka 6 274 kronor, fullbokad flera månader fram, tills pandemin stoppade möjligheten att äta på restaurang.
Svår balansgång
En ökning av virusfallen i Singapore ledde till hårdare gränsåtgärder och till att kommande event, som exempelvis World Economic Forum-mötet, ställdes in. Detta kan kanske stoppa lite av rikemansinvandringen till Singapore, men stoppet blir nog kortlivat, skriver Bloomberg.
Det här är en svår balansgång för Singapore som är mer beroende av handel och öppna gränser än de flesta andra länder i Asien. Att stänga sina gränser och begränsa resor en längre tid skulle göra Singapore mindre attraktivt för globala talanger och investerare.
Samtidigt skulle ett misslyckande i att hantera virussituationen riskera att Singapore förlorar sitt rykte som ett säkert nav och kunna leda till ett politiskt bakslag.
Fler superrika än någonsin
Singapore avslöjar inte mycket om sina superrika invandrare, men tjänsteleverantörer som privatbankirer säger att nykomlingarna hjälper deras företag. Harish Bahl, grundare av Smile Group, ett family office som fokuserar på tec-investeringar, har jobbat inom techområdet i 20 år, och han har aldrig mött så många superrika i staden förut.
“Sen pandemin har miljardärer från hela världen stannat längre i Singapore, det inkluderar dem från Kina, Indonesien, Indien och USA,” säger han till Bloomberg.
Förenklar för miljardärer
Singapore gör det ganska enkelt för de superrika att bosätta sig, landet garanterar, genom sitt Global Investors Program, en snabbväg till permanent uppehållstillstånd för kvalificerade företagsägare och deras familjer om de investerar 2,5 miljoner Singapore dollar (cirka 15,7 miljoner kronor) i lokala företag, vissa fonder eller ett family office med minst 200 miljoner Singapore dollar i tillgångar.
“Det här har möjliggjort för oss att stärka kvaliteten på de investerare vi attraherar och det ligger i linje med våra ansträngningar att stärka Singapores status som ett viktigt asiatiskt nav för högtillväx-techbolag och investeringsaktiviteter, få tillväxt i existerande och nya verksamheter och skapa jobb åt Singaporianer”, skriver Matthew Lee, senior vice president för Singapores Economic Development Board, i ett mejl till Bloomberg.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.