Johan Torgeby, vd för SEB, säger i en intervju med Financial Times att de senaste årens “reglerande tsunami” mot penningtvätt har haft liten effekt.
SEB: "Reglerande tsunami" mot penningtvätt har liten effekt
Mest läst i kategorin
SEB har satsat mer mot pengatvätt än någon annan fråga de senaste fem åren, enligt bankens vd Johan Torgeby. Banken har nu tusentals anställda som jobbar med regelefterlevnad och ställer “en enorm mängd frågor” till sina kunder. Men han tycker det är viktigt att ställa sig frågan om reglerna uppfyller sitt syfte, säger han till FT.
“Det som motiverar den här reglerande tsunamin är att göra det svårare för kriminella att utnyttja banker. Vi spenderar tiotals miljarder i finansbranschen och resultatet är ganska svagt när det gäller vad vi har hittat”, säger han till Financial Times.
SEB-chefen menar att det finns två sätt att se på reglerna om penningtvätt.
“Ett, följer du regelboken? Du kan få böter, kritik eller sanktioner. Detta skapar nästan en rädsla-driven miljö; det är rädslan för att inte följa reglerna. . . Det andra sättet: har vi stoppat fler kriminella på ett betydande sätt under de senaste 10 åren?”, säger han till Financial Times.
SEB har, precis som andra nordiska storbanker som Danske Bank och Swedbank, fått hård kritik för arbetet kring penningtvätt, särskilt i Baltikum, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.
Läs även: SEB i skamvrån – bidrar mest i Norden till föroreningar
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.