En negativ Sverigebild gör att stora pengar försvinner ur landet. Det påståendet kommer från SEB:s vd Johan Torgeby. Detta råder det uppenbarligen delade meningar om – även inom SEB.
SEB och Sverigebilden – ett tveeggat svärd?
Mest läst i kategorin
När SEB under onsdagen presenterade tredje kvartalets resultat var det med mungiporna upp.
Vd Johan Torgeby kunde presentera ett kvartal som summeras i en ny rekordvinst på 13 miljarder kronor, minimala kreditförluster och en räntabilitet på eget kapital på 19,8 procent – rejält över SEB:s egna långsiktiga mål på 15 procent, vilket Dagens PS tidigare rapporterat.
Sedan åkte dock mungiporna ner, då det handlade om Sverigebilden, som enligt Torgeby påverkar ekonomin kraftigt nu.
”Vi som jobbar inom finans kan säga att det har påverkat att Sverige anses ha problem med brottslighet och ökat våld”, säger Torgeby till SvD.
400 miljarder
Rent konkret innebär det en ”extremt stor försäljning” av svenska aktier från internationella investerare.
”Senaste siffran jag såg var att vi har blivit av med 400 miljarder kronor i utländskt ägande på Stockholmsbörsen. Det är ett konstant säljtryck på kronan”, påpekade Torgeby.
Kanske ska han, för att bli lite mindre deppig, vända sig till SEB:s egen seniorekonom Johan Javeus som för bara någon vecka sedan, den 12 oktober, stod för veckans krönika på bankens hemsida, under rubriken ”Veckans tanke”.
Utgångspunkten var ett tvådagars besök i London, med möte på Barclays.
Senaste nytt
Nämndes inte
Mycket handlade om den svaga svenska kronan.
”Även i det kortare perspektivet såg Barclays problem för kronan. Det handlade då om för oss mer kända argument som ökade risker på grund av hushållens höga skulder och stora andel rörliga lån”, skriver Javeus.
Något Nato-problem eller någon Sverigebild tornade dock inte upp sig som ett mörkt moln vid horisonten, enligt SEB:s seniorekonom.
”Däremot var det intressant att notera att Barclays inte ens nämnde det försenade Natomedlemskapet eller den försämrade Sverigebilden som skäl till kronans problem”.
Inte så farligt?
”Det betyder ju naturligtvis inte att detta inte har spelat någon roll men kanske kan det ändå vara en indikation om att medierapporteringen av de problem som vi nu kämpar med i Sverige kanske inte nått ut fullt så starkt som vi ibland tenderar att tro här hemma”, sade Johan Javeus.
Vilket, möjligen, leder till slutsatsen att det är läge att traska iväg i chefskorridoren på SEB och muntra upp vd:n lite grann.
Relaterad läsning:
Storbankernas segertåg fortsätter: SEB gör storvinst – Dagens PS
Läs även:
Konkursen där 200 miljoner gått upp i rök
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.