Nu är det högtryck för återköp av aktier – så kallade buybacks – på börserna runt om i världen. 2021 är redan, trots ett par månader kvar, det största året för buybacks i historien.
Se upp! Återköp av aktier en varningssignal
Mest läst i kategorin
Det tycks som om alla företag med självaktning vill manifestera bolagets styrka med att annonsera köp av egna aktier på börsen. Senaste i raden på Stockholmsbörsen var säkerhetsbolaget Loomis.
Fingerprint Card är skräckexemplet
Initialt är det ingen tvekan om att det är positivt för aktiekursen. Allt annat lika är det fler aktier som skall köpas än säljas. I vissa fall är det absolut motiverat när balansräkningen är för stark och värderingen av aktien låg.
Men risken är att investerare reflexartat tar återköp av aktier som ett styrketecken och glömmer bort att titta i räkenskaperna och bedöma framtidsutsikterna.
Det finns olyckliga exempel på styrelser där återköp av aktier visat sig vara en desperat åtgärd när inget annat fungerat. Svenska Fingerprint Cards är en kandidat. Men det finns flera.
Big Blue
Den amerikanska datajätten IBM, med en svunnen stjärnglans, är kanske det bästa internationella exemplet. En gång i tiden hade nästan alla uppkopplade arbetsplatser och hem en IBM-dator.
Men konkurrensen från Asien blev övermäktig och allt sedan dess har ”The Big Blue” (som var IBM:s smeknamn när det begav sig) letat efter ny strategi. Nu är det tjänster och molnet som gäller.
Halverat antal aktier
Aktiemarknaden har varit skeptisk till ledningens förmåga att hitta ett nytt vinnande koncept. Som svar på tal började IBM vid sekelskiftet att köpa tillbaka aktier i stora mängder. De senaste 20 åren har bolaget mer än halverat antalet utestående aktier. Men resultatet är inte imponerande. Pengar har slösats bort.
Bättre med utdelning
Hittills har IBM köpt, enligt analysfirman Compound, tillbaka aktier för 132 miljarder dollar. Det skall ställas mot det aktuella börsvärdet på 131 miljarder dollar. Inkluderar man dessutom penningvärdesförsämringen blir resultatet av återköpen ännu sämre. Aktieägarna skulle kommit betydligt bättre ut av att få utdelning istället.
Sensmoralen i IBM resa är att inte bli hänförda av ledningens starka övertygelse om aktiens låga värdering. En titt i årsredovisningen är bättre.