Dagens PS

Schweiz som ideal: ”Det billigaste sociala kontraktet”

WEF
Att WEF hålls i Schweiz är ingen tillfällighet, skriver The Economist. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 25 maj 2022Publicerad: 25 maj 2022

När World Economic Forum träffas i Davos i Scweiz är det många av de kända näringslivspersonerna som känner sig hemma, skriver The Economist. Men vad är det som gör Schweiz till ett kapitalistiskt idealland?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Neutraliteten, den höga invandringen och de låga skatterna är tre saker som återkommer när The Economist försöker peka ut vilka drag i det schweiziska samhället som har gjort det till världens säkraste plats för kapitalplacering.

I James Breidings bok “Swiss Made, the untold story behind Switzerland’s success”, konstaterar författaren att landet har en unik status i Europa och i världen. Det är ett land som håller sig utanför pakter med omvärlden, omhuldar sina regionala identiteter men samtidigt i hög utsträckning har välkomnat flyktingar genom historien.

Särskilt om de som flyr sitter på en särskild talang eller ett kapital. Såväl franska hugenotter på 1700-talet som tyska judar på 30-talet kunde söka sig dit.

Scweizarnas egna omhuldade exportprodukt – Swatchklockan – uppfanns av den libanesiske flyktingen Nicolas Hayek. Han är en i raden av innovatörer.

Att ha mycket stark regional självständighet kan tyckas stå i motsättning till att ha ett öppet förhållningssätt mot resten av världen. Breidling förklarar det med att landet har sökt det “billigaste sociala kontraktet” för att hålla ihop alla identiteter.

Skattemässigt innebär det att Schweiz har blivit populärt för företag, eftersom olika lokala kantoner tävlar i att ha lägst skatt. Den lägsta finns i Zug, och ligger på 11,9 procent. Det gör att Schweiz kan mäta sig med Qatar som skatteparadis. Samtidigt tävlar de om att ha de mest framstående universiteten.

Nu börjar Scweiz lossa på en del tidigare doktriner och affilerar sig faktiskt en del med andra länder i olika samarbeten. Dessutom har en del bolag lämnat landet eftersom det inte är med i EMU eller andra ekonomiska samarbeten. Men fortfarande håller Schweiz en särställning för Europas kapital och dess företrädare.

Läs också:

Krishantering av sällan skådat slag i Davos

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS