Schweiz genomför EU:s sanktioner och fryser bland annat Vladimir Putins tillgångar – och bryter därmed med sin berömda neutralitet.
Schweiz bryter med sin berömda neutralitet – fryser Putin
Mest läst i kategorin
Schweiz har ett historiskt rykte om att alltid hålla sig neutrala i krig och konflikter, något som är varit ett starkt säljargument för landets berömda banker.
Men nu bryter man den linjen, den schweiziska regeringen meddelar att de tänker genomdriva sanktionerna mot Ryssland efter landets blodiga invasion av Ukraina.
219 ryska miljarder i Schweiz
Det rör sig bland annat om sanktioner mot Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, som båda sägs ha stora pengar undanstoppade i Schweiz som nu fryses. Även ryska företag och andra oligarker sanktioneras. Totalt tros ryska pengar i Schweiz uppgå till 23 miljarder dollar, motsvarande 219 miljarder svenska kronor, enligt Bloomberg.
Landets regering har pressats hårt att införa sanktionerna, bland annat av EU, USA, samt oppositionspartier och media i landet.
“Med tanke på det enorma brott mot internationell rätt som har ägt rum de senaste dagarna, har den schweiziska regeringen lagt vikt vid respekten och skyddet av värden som är grunden för vår civilisation”, sa Schweiz förbundspresident Ignazio Cassis på måndagen.
EU: “Mycket, mycket bra”
Han poängterar dock att införandet av EU:s sanktioner inte är ett svartvitt beslut som utesluter att landet spelar en roll som neutral part i framtiden, utan snarare en fråga om att välja var tyngdpunkten ska läggas.
EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, välkomnade Schweiz besked som “mycket, mycket bra nyheter”.
Läs även: Grattis alla svenskar som äger fastigheter i Schweiz
Läs även: Specialstyrka ska beslagta ryska yachter och privatplan
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.