Statliga bolånebanken SBAB räknar med att Riksbanken sänker styrräntan i augusti, att de rörliga bolåneräntorna sjunker och att Sveriges ekonomi utvecklas sämre än tidigare prognos. Läs mer om det i vår morgonbrief.
SBAB spår lägre räntor – men sämre tillväxt


Mest läst i kategorin
SBAB spår lägre boräntor i ny prognos
“Med vår nya prognos för styrräntan sjunker den rörliga snitträntan ner mot 3 procent i augusti. Bolåneräntorna väntas på lite sikt ligga i spannet 3–4 procent beroende på bindningstid”, säger den statliga bolånebankens chefsekonom Robert Boije.
SBAB utgår från att Riksbanken sänker styrräntan i augusti, men anser att den borde komma tidigare, framgår det i ett pressmeddelande.
SBAB sänker även Sveriges tillväxtprognos i år till 1,4 procent från 1,8 procent. För 2026 justeras den ekonomiska tillväxten ner från 3,0 procent till 2,7 procent.
När det gäller bostadspriser i Sverige halverar SBAB sin prognos för prisuppgångar till 3 procent i år, från tidigare 6 procent. (SBAB press)
Senaste nytt
Smittskyddschef: “Rejäl väckarklocka”
Det är mul- och klövsjukan som nu sprider sig snabbt i Europa och som skrämmer. Hittills uppges 10 000 djur ha avlivats för att stoppa den extremt smittsamma virussjukdomen.
Trots att Sverige inte haft mul- och klävsjuka sedan 1960-talet ökar nu rädslan hos lantbrukare vid sidan av en ökad beredskap från svenska myndigheter som har tät kontakt med sina motsvarigheter ute i Europa.
“Vi måste se det som en rejäl väckarklocka”, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, om situationen.
“Mul- och klövsjuka är den sjukdom hos djur som man fruktar mest”, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. (SVT)
Över 100 000 ryska soldater har dödats
Det finns nu bevis för att över 100 000 ryska soldater strukit med i Putins invasionskrig i Ukraina, enligt Sveriges Radio. Samtidigt antas mörkertalet vara ännu högre.
Det går nu ett efterspel i spåren av den fruktansvärda attacken i Sumy i Ukraina. USA:s särskilda sändebud Keith Kellogg jobbar samtidigt intensivt med förslaget att Ukraina delas in i olika zoner i likhet med Berlin efter andra världskriget. (Ekot)
Harvards skattebefriade status är hotad
Tjänstemän i Trump-administrationen i USA vill att en process inleds för att återkalla ansedda Harvards universitets skattebefriade status, enligt initierade källor.
Harvard har vägrat böja sig för president Donald Trumps krav, bland annat om att byta ut ledningen för universitet och att dela alla antagningsdata med Washington.
Att lärosätet satt sig på tvären har fått Vita huset att frysa miljarder i anslag till Harvard. (The Wall Street Journal)
Tunga börsras efter Feds stagflationsvarning
De ledande amerikanska börserna föll pladask efter Fed-ordföranden Jerome Powells varning på onsdagen om att USA:s handelstullar kan få stagflationseffekter.
Det breda börsriktmärket S&P 500 på Wall Street i New York tappade 2,2 procent efter en stor utförsäljning av teknikaktier. Bland annat rasade Nvidia med 7 procent.
Industritäta Dow Jones avslutade sessionen med en nedgång på 1,7 procent medan tekniktunga Nasdaq backade mest och med 3,1 procent. (Fortune)
Muntert i Asien trots raset på Wall Street
I bjärt kontrast till marknaderna i USA, som föll tungt i går, stiger börserna i Asien-Stillahavsområdet på bred front på torsdagsmorgonen, svensk tid.
Hongkongs Hang Seng var upp med 1,65 procent i samband med CNBC:s livsblogg-börsrapport, samtidigt pendlade Fastlandskinas CSI 300 kring nollan.
I Japan steg Nikkei med 0,85 procent, det bredare Topixindexet klättrade 0,83 procent. I Sydkorea, där centralbankerna behåller referensräntorna på 2,75 procent, klättrade Kospi med 0,68 procent medan småbolagsindexet Kosdax steg 1,52 procent. (CNBC)
ECB spås sänka räntan för sjunde gången
Europeiska centralbanken, ECB, väntas sänka räntorna på nytt i dag, torsdag. Inlåningsräntan antas sänkas till 2,25 procent från nuvarande nivån på 2,5 procent.
Bakgrunden till den förväntade räntesänkningen från ECB:s beslutsfattare är den amerikanska presidenten Trumps strafftullar, som uppges ha försämrat de ekonomiska utsikterna och antas hämma den ekonomiska expansionen, däremot inte elda på inflationen.
Om den nästan enhälliga prognosen hos analytikerna i Bloombergs enkät slår in betyder det att ECB sänker räntan för sjunde gången sedan juni förra året. (Bloomberg)
WTO: Tullkriget skadar globala ekonomin
Donald Trumps globala handelskrig kommer att skada ekonomier runt om i världen i år, inklusive USA, enligt en ny rapport från Världshandelsorganisationen, WTO.
Prognosen från WTO är att den globala handeln krymper med 0,2 procent i stället för en tillväxt på 2,7 procent om tullarna inte funnits.
“WTO förväntar sig att den globala ekonomiska produktionen kommer att öka med 2,2 procent i år. Denna ökning skulle vara 0,6 procentenheter lägre än den nivå som WTO skulle förvänta sig i ett scenario utan ytterligare tullar.” (CNN)

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.