Den brittiska centralbanken har höjt styrräntan till 1 procent, efter en justering med 0,25 procent förra torsdagen. Det är den högsta räntan sedan 2009, och gör brittisk bomarknad ytterst sårbar.
Sårbar brittisk bomarknad efter räntehöjningar
Mest läst i kategorin
Mike Harris, grundare till Cribstone Strategic Macro, sager till CNBC att brittisk bomarknad nu tillhör ”den mest sårbara i världen”. USA och andra delar av Europa har i högre utsträckning lån med långa löptider, men i Storbritannien har man vant sig vid att teckna kortare bindningstider. Det kan nu slå tillbaka mot låntagarna i och med räntehöjningarna.
Harris säger till CNBC att räntehöjningarna kommer att få omedelbar effekt på hushållsinkomsterna i Storbritannien. Samtidigt är det inte säkert att man för den sakens skull får bukt med inflationen.
“Här har vi egentligen inte att göra med en renodlad situation där vi försöker sakta ner ekonomin, vi försöker i slutändan balansera olika förväntningar mot varandra och Storbritannien är ett land som importerar inflation… Så vi är inte i en position där vi effektivt kan fokusera enbart på utbud och efterfrågan”, säger Mike Harris till CNBC.
Svårt att klara betalningar för britter på bomarknad
”Vi kan fastna i en situation där global inflation driver vår inflation nu, vi kommer att behöva slå mot konsumenterna. Och i stället för att bara minska benägenheten att spendera i framtiden, så tar vi mer pengar från hushållskassorna, något som inte händer i USA.”
Den brittiska centralbanken höjde sin styrränta med 0,25 procent i torsdags, vilket ger en räntenivå på 1 procent. Det är den högsta sedan 2009.
1,5 miljoner bundna lån i Storbritannien går ut 2022, enligt handelsorganisationen UK Finance. Det saknas siffror på den exakta mängden kortfristiga och långfristiga bundna lån på brittisk bomarknad. Det innebär att brittiska hushåll kan få snabbt höjda boräntor.
10 procent inflation i antågande
Om basräntan går upp till 1,5 procent kan det innebära substantiella förändringar i ränteinbetalningar varje månad. En nyligen genomförd undersökning visar att så mycket som en tredjedel av låntagarna kan få problem med att betala, enligt CNBC.
Mike Harris menar att de nuvarande räntehöjningarna kommer att sänka efterfrågan mer än vad han menar är nödvändig, till följd av en pressad bomarknad. Han jämför situationen med USA:s strax före den globala finanskrisen, när banken 2007 “tillät människor att ta lån som de visste att de inte skulle kunna betala tillbaka om huspriserna föll”.
Harris tror att den brittiska ekonomin nu kan vara den mest utsatta i hela världen till följd av situationen. Man räknar med en inflationsnivå på 10 procent framöver.
Läs också:
Bank of England höjer räntan till 1,0 procent
Höjda löner i finansbranschen i London oroar Boris Johnson
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.