Sanktioner mot Ryssland och ryska medborgare sköts dåligt, enligt kritiker i Schweiz. Det finns ryska tillgångar värda ungefär 200 miljarder dollar (nästan 1 900 miljarder kronor) i landet. Hittills har runt 6 miljarder dollar av dem frusits.
Sanktioner mot Ryssland: Schweiz får kritik
Mest läst i kategorin
Den schweiziska regeringen har litat på att bankerna rapporterar de tillgångar som innehas av personer som berörs av sanktionerna. Statssekretariatet för ekonomiska frågor (Seco) har frusit runt tio egendomar enligt Bloomberg, men nu får regeringen kritik.
“Totalt paradigmskifte”
“Seco har inte förstått att det handlar om ett totalt paradigmskifte, och har inte ens de nödvändiga resurserna för de här nya uppdragen”, säger Carlo Sommaruga, advokat och politiskt aktiv för Socialdemokraterna enligt Bloomberg, som citerar Le Tribune de Geneve.
Seco, å sin sida, säger att man har infört alla de tidigare EU-sanktionerna helt och hållet, men att det kommer att ta tid eftersom varje enskilt fall är så komplext.
Nekar till passivitet
Den schweiziska regeringen undersöker möjligheten att medverka i en internationell grupp som ska leta reda på ryska tillgångar, och man har också nära kontakt med USA, säger president Ignazio Cassis till Tages-Anzeiger enligt Bloomberg.
Cassis säger också att Schweiz inte är passivt, och att landets sätt att spåra tillgångarna fungerar. Till skillnad från till exempel Storbritannien har Schweiz inte offentliggjort namnen på personer som fått sina tillgångar frusna.
Följer EU-sanktionerna
Schweiz överraskade världen när landet för en månad sedan frångick sin neutralitetstradition och deklarerade att man tänkte följa EU:s exempel och införa sanktioner mot Ryssland.
De schweiziska bankerna har fått instruktioner om att vara extra vaksamma och larma om de ser tecken på försök att tvätta pengar. Bankerna kan bli åtalade om de underlåter att slå larm vid misstänkta transaktioner.
Läs även: Sanktioner mot Putins döttrar
Läs även: Bitcoin för 230 miljoner i beslag efter tillslag mot ryska Hydra Market
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.