Oligarken Roman Abramovitjs “Roman empire” håller på att falla efter Storbritannien sanktionerat den rysk-israeliska miljardären.
Sanktioner kan rasera Abramovitjs "Roman empire"
Mest läst i kategorin
Under torsdagen införde Storbritannien som första landet i världen sanktioner mot Roman Abramovitjs, skriver Financial Times – Abramovitj fick med sanktionerna sina tillgångar frysta, vilket Dagens PS rapporterade om då med hänvisning till Bloomberg.
Abramovitj beskrivs enligt Storbritannien som pro-Kreml och att han tjänat på sina nära kontakter med Vladimir Putin. Oligarken var en av sju andra ryska oligarker som fick sanktioner mot sig.
Sanktionerna raserar Abramovitjs “Roman empire”
Förhållandet med Storbritannien har under de senaste 20 år varit goda och Abramovitj har haft mycket gott anseende.
Men sanktionerna kommer förändra det förhållandet och slå hårt mot Abramovitjs imperium, det så kallade “Roman empire”, som byggts upp av hans ägande i stålbolaget Evraz och fotbollsklubben Chelsea.
Sanktionerna mot Abramovitjs stålbolag Evraz, som han har en 28 procentig ägarandel i, bygger på misstankar om att bolaget underminerar och hotar Ukrainas suveränitet. Bolaget misstänks även han levererat stål som använts för att bygga ryska stridsvagnar.
Evraz nekar till anklagelserna och säger att Abramovitj inte har någon kontroll över bolaget. Sedan krigets början har bolagets aktie tappat stora delar av sitt värde och en utredning av bolaget är pågående på Londonbörsen.
Flera stora banker har valt att avbryta sina affärsrelationer med stålbolaget.
Fotbollsklubben Chelsea som Abramovitj köpte 2003 för 140 miljoner pund har även drabbats hårt av sanktionerna. Klubben får inte sälja biljetter, handelsvaror eller mat som kan gynna ägarna.
Senaste nytt
Oligarkens förmögenheten
Abramovitj är enligt brittiska myndigheter god för 9,4 miljarder pund. Förmögenheten innefattar förutom diverse bolag, flera lyxiga fastigheter i centrala London, men även en flotta av flygplan, helikopters, yachts och bilar runt om i världen.
Oligarken har vidtagit flera åtgärder för att flytta sin egendom från London. Hans privatjet har flugits till Schweiz, egendom har lagts ut till försäljning och det kanske mest uppmärksammade försöket att sälja Chelsea, har stoppats genom sanktionerna.
Storbritannien agerade långsamt
De brittiska myndigheterna med utrikesminister Liz Truss har fått kritik för att agerat långsammare än USA och EU i frågan om sanktioner mot ryska oligarker.
“Det har krävts mycket politisk bandbredd för att genomför det här”, sa en. “Vi hade en två veckor lång insamling av bevis. Det finns en relativt hög tröskel som vi måste nå innan vi utser någon”, säger hon.
Men med landets nyligen införda sanktionerna är förhoppningen om att en tydlig signal skickats om att Storbritannien kommer göra det som krävs för att pressa oligarkerna.
Det är i alla fall ett hårt slag mot Abramovitjs “Roman empire”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.