Dagens PS

Sänkta räntor driver på inflationen i Turkiet

Turkiets president Tayyip Erdogan tror inte på ränta och för att hindra stigande inflation har landets räntor sänkts de senaste åren i stället för höjts, något som haft negativ effekt på landets ekonomi.
Turkiets president Tayyip Erdogan tror inte på ränta och för att hindra stigande inflation har landets räntor sänkts de senaste åren i stället för höjts, något som haft negativ effekt på landets ekonomi. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 apr. 2022Publicerad: 13 apr. 2022

I Turkiet har priserna ökat och liran fallit så mycket att folk inte längre har råd att köpa de gröna plommon som det är tradition att äta på våren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I årtionden har de sura gröna plommonen som traditionsenligt äts på våren, varit prisvärda för arbetarklassen, men stigande priser och sjunkande lira har de senaste åren gjort att folk inte längre har råd att köpa denna delikatess, det skriver CNBC.

På sociala medier har folk publicerat inlägg med gröna plommon som säljs för 690–750 turkiska lira, motsvarande cirka 451–492 kronor. I Turkiet är minimilönen cirka 2 737 kronor i månaden och priset på de gröna plommonen är vad många turkar betalar i hyra.

Minska inflation med sänkt ränta

Turkiets president Tayyip Erdogan har suttit vid makten sedan 2002 och i början av sin tid vid makten förde hans regering en frimarknadspolitik som återuppbyggde landets ekonomi, men de senaste åren har räntorna sänkts för att hindra inflationen från att stiga, vilket är tvärtemot vad centralbanker vanligtvis gör.

Inför det turkiska parlamentet sade Tayyip Erdogan att tillvägagångssättet, som han kallar för en ny ekonomisk modell, ska öka tillväxten, exporten, skapa jobb och ge billiga krediter, detta enligt en rapport i turkiska Hurriyet Daily News, det skriver CNBC.

Ränta är synd

“Vi kommer att lyfta detta gissel av räntor från folks ryggar. Vi kan absolut inte tillåta att vårt folk krossas av räntor”, sade Erdogan i november, skriver CNBC.

Presidentens ord tas väl emot av hans konservativa följare, en del av dem säger att Koranen godkänner handel men anser att  det är syndigt med skuld och ränta. Man tror att bara några få utvalda tjänar på räntorna men inte samhället i stort.

Penningpolitiken skadar Turkiet

ANNONS

Arda Tunca, oberoende ekonom och krönikör på den turkiska nyhetssajten Politik Yol, säger till CNBC att den här penningpolitiken skadar Turkiets ekonomi. Han säger att penningpolitiken inte alls fungerar.

“Realinkomsten per capita har försämrats under de senaste sju till åtta åren, och köpkraften försvagas enormt. Den viktigaste faktorn är att det inte görs något för att förhindra att inflationen stiger”, säger Arda Tunca till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Högsta inflationen på 20 år i Turkiet – över 54 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS