Regeringen beslutade nyligen att stoppa tretton vindkraftparker, trots att Försvarsmaktens övervakningssystem ska kunna hantera störningar från vindkraft. Detta beslut togs med hänvisning till Sveriges försvarsförmåga.
Onödiga avslag? Saabs teknik ser förbi vindkraft
Mest läst i kategorin
Endast ett av fjorton ansökta vindkraftsprojekt fick godkänt, det havsbaserade Poseidon-projektet. Beslutet kom oväntat, eftersom regeringen tidigare har förespråkat en ökad elproduktion, där förnybar energi ingår.
Regeringen motiverade beslutet med att vindkraft kan påverka Försvarsmaktens sensorer, men andra länder har inte haft samma problem. Närheten till ryska Kaliningrad anses dock skapa unika förutsättningar, rapporterar Tidningen Syre.
Försvaret sänkte vindkraft – i onödan
Försvarsminister Pål Jonson menade att det var riskfyllt för Sveriges försvar att bygga vindkraftparker nära känsliga områden, särskilt med tanke på medlemskapet i Nato.
Försvarskoncernen Saab hävdade dock att deras sensorer klarar av störningar från vindkraft, och att de informerat regeringen om detta innan beslutet togs, enligt Ekot.
”Våra sensorer kan hantera vindkraftverk till havs”, sa Saabs vd Micael Johansson.
Läs även: Techjättens varning: Kina snart ikapp väst. Realtid
Senaste nytt
Vindkraftsbranschen förvånad
Oppositionen kritiserar beslutet om nedlagd vindkraft och menar att regeringen riskerar att försämra klimatomställningen. De anser att det finns tekniska lösningar för att hantera störningarna utan att stoppa vindkraftsutbyggnaden.
Även för vindkraftsbranschen är detta ett stort bakslag. Svensk Vindenergi uttrycker förvåning och oro över att regeringen stänger av ett helt område för förnybar elproduktion utan att utföra en ordentlig bedömning.
De skriver i ett pressmeddelande att det är ”extremt förvånande att regeringen samlat avslår 13 havsbaserade vindkraftsparker i Östersjön”.
Läs även: Macron: Satsa mer på Europas försvar. Dagens PS
Vattenfall satsar ändå
Vattenfall möter förvisso motgångar i Sverige, men i Tyskland planerar de att investera 5 miljarder euro i laddstationer och förnybar energi fram till 2028.
Tyskland ses som den snabbast växande marknaden för förnybar energi i Europa. Vattenfall siktar på att öka solcellsparkkapaciteten till 500 megawatt per år och batterilagringskapaciteten till 300 megawatt årligen, samtidigt som två stora projekt inom vindkraft ska färdigställas.
Läs mer: Vattenfall satsar 58 miljarder på grön energi – i Tyskland. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.