Birgitte Bonnesen landar mjukt när hon nu får sparken. En mångmiljonfallskärm vecklar ut sig.
Så stor fallskärm får Swedbanks vd
Mest läst i kategorin
Birgitte Bonnesen har i dag, torsdag, fått kicken av styrelsen inför Swedbanks årsstämma, som startade klockan 11 och som torde präglas av kaos. Inte bara för att Bonnesen fått sparken utan också då flera storägare aviserat att man inte tänker ge ledningen ansvarsfrihet.
Hon har varit föremål för en skur av kritik och starkt ifrågasatts efter det som började med SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i storleksordningen 40 miljarder kronor i den svenska storbankens baltiska verksamhet, som Bonnesen tidigare varit ansvarig för.
Morgonen efter skandalen kom i ljuset gick runt 45 miljarder i börsvärde upp i rök för Swedbank till följd av dramatiska kursras och aktien har sedan fortsatt utför i takt med att nya avslöjanden uppdagats.
Det har bland annat avslöjats att Swedbank informerade storägare i förväg om att Uppdrag granskning skulle berätta om penningtvättmisstankarna, vilket fick Ekobrottsmyndigheten att agera på misstankarna och inleda en förundersökning mot banken om obehörigt röjande av insiderinformation. På onsdagen slog EBM till med en razzia mot Swedbanks huvudkontor. Efteråt utökades misstankarna mot Swedbank, som nu även omfattar brottsrubriceringen grovt svindleri.
SVT:s UG har berättat att bland annat Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj ska a slussat misstänkta mutpengar motsvarande 34 miljoner kronor genom Swedbank i Baltikum.
Viktor Janukovytj flydde Ukraina under tumultartade former i helikopter i samband med ett folkligt uppror, som kostade flera demonstranter livet. Han skyddas i dag av Rysslands president Putin och riskerar ett långt fängelsestraff i Ukraina om han återvänder för landsförräderi och plundring av statskassan.
Det har också avslöjats av SVT:s Uppdrag granskning att en rysk oligark, Iskander Makhmudov, ska ha använt Swedbank för att tvätta miljarder kronor.
Iskander Makhmudov uppges vara en av världens rikaste män med en förmögenhet på över 60 miljarder kronor. Han har hamnat i rampljuset bland annat för påstådda kopplingar till den ryska maffian.
Swedbank, som även sparkade en chef som varnade för penningtvättsbrister, har tillsatt en extern utredning, men den första revisionsbyrån fick bytas ut då den misstänks för inblandning i penningtvättshärvan i Danske Bank, som i sin tur är sammanflätad med den nu aktuella Swedbank-skandalen.
Tillbaka till Birgitte Bonnesen, som nu får gå i kölvattnet av alla skandaler med penningtvätt, lögner, mörkanden och dramatiska kursras för aktien.
Hennes fallskärm blir drygt 20 miljoner kronor, enligt TT. Hon har haft en fast årslön på 14,3 miljoner kronor och uppges ha rätt till 75 procent av lönen under tolv månader, det vill säga under uppsägningstiden.
Där till har Birgitte Bonnesen, enligt nyhetsbyrån, ett avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen under uppsägningsperioden, vilket ger summan drygt 20 miljoner kronor.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.