Efter massflykten av rika från Storbritannien utlovar nu landets finansminister att mjuka upp skattereglerna.
Så ska Storbritannien stoppa flykten av ultrarika
Mest läst i kategorin
“Vi har lyssnat på den oro som har tagits upp”, säger den brittiska finansministern Rachel Reeves i en tv-intervju med The Wall Street Journal.
I ett tal i ett sidoarrangemang i Davos, som CNBC refererar till, deklarerade hon att ett förslag på skattelättnader från regeringen är på gång för att stoppa flykten av förmögna utlänningar från Storbritannien.
Superrika överger Storbritannien efter dråpslaget i budgeten i oktober där beskedet var att utländska miljonärer nu skulle tvingas skatta för sina tillgångar världen över.
Det fick rikas flykt från Storbritannien att nå kulmen
Beskedet kom som en kalldusch för rika, utländska medborgare som i 200 år åkt gräddfil och sluppit betala avgifter på inkomster och kapitalvinster utomlands i upp till 15 år.
Finansminister Rachel Reeves deklarerade i höstbudgeten att de generösa och kontroversiella skattereglerna skulle avskaffas från och med april i år.
Det här fick massflykten av ultrarika från Storbritannien att kulminera.
Senaste nytt
10 800 miljonärer lämnade landet bara under förra året
Uppdaterade siffror som CNBC hänvisar till uppskattar att 10 800 miljonärer lämnade Storbritannien under fjolåret.
Det är det globala analysföretaget New World Wealth och investeringsmigrationsrådgivarna Henley & Partners som tagit fram statisken över miljonärsflykten från Storbritannien, som uppges ha ökat med hela 157 procent jämfört med 2023.
Men nu säger alltså Reeves att regeringen tänker riva upp sitt beska skatteförslag mot de superrika, de tillåts även fortsättningsvis föra in pengar i landet “utan att betala betydande skatt”, meddelar hon.
Finansminister har fler lugnande besked till de superrika
Hon försäkrar också, uppger CNBC, att de kommande skatteändringarna inte ska påverka de dubbelbeskattningsavtal som Storbritannien har med andra länder.
“Det har funnits en viss oro från länder som har dubbelbeskattningsavtal med Storbritannien, inklusive Indien, att de skulle dras in för att betala arvsskatt. Så är inte fallet. Vi kommer inte att ändra dessa dubbelbeskattningsavtal.”
Till CNBC säger det brittiska finansdepartementet i ett uttalande att Storbritannien vill att de rika tar dit sina pengar och investerar där.
Läs också: Skattehot får ultrarika att överväga utlandsflytt Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.