Dagens PS

Så planerar Kina och Ryssland för att runda dollarn

Kina och Ryssland behöver runda dollarn
Genom att upprätta och använda nya finansiella system kan Kina och Ryssland runda västerländska transaktioner. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

Den amerikanska dollarns dominans i det globala finansiella systemet blir allt mer problematisk när världen blir mer och mer polariserad. Därför bygger Kina och Ryssland alternativa system för att kringgå den dominerande dollarn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kryptovalutor, gammal hederligt byteshandel och alternativa banksystem. I skuggan av sanktionerna mot bland annat Ryssland och Kina så växer nya alternativ fram till det västerländska finansiella systemet, rapporterar Business Insider.

Den allt mer polariserade världen tvingar fram nya vägar för att hålla igång ekonomier som stöter på patrull på den globala marknaden.

Kina och Ryssland söker frihet från dollardominansen

Diskussionerna om av-dollariseringen har tagit fart när sanktioner har hotat att lamslå den ryska ekonomin efter landets invasion av Ukraina.

Det har helt enkelt varit nödvändigt att kunna runda dollarberoendet för att ducka Washingtons inflytande över världsekonomin.

Sanktionerna har varit framgångsrika. Hittills har handeln mellan Ryssland och Kina, samt mellan Ryssland och Indien tuggat på men nu börjar även kinesiska banker bli återhållsamma med transaktioner för ryska bolags räkning.

ANNONS

Senaste nytt

Alternativa finansiella system

För att hålla sin ekonomi vid liv har Ryssland därför börjat söka alternativa betalmedel utanför det västerländska handelssystemet.

Även om det inte lär hota dollarns roll som det ledande finansiella systemet i världen så kan det öppna nya dörrar för att hålla den ryska ekonomin flytande trots sanktionerna. Några av de ledande alternativen följer nedan:

ANNONS

Eget alternativ till SWIFT

Ryssland började förbereda sig för sanktioner för längesen, i samband med att man annekterade Krim. “Det finns risker i att använda det globala finansiella nätverket”, sa en representant för den ryska centralbanken redan 2018 till CNBC.

“Därför har vi utvecklat våra egna system sedan 2014.”

Deras egna system, SPFS, sattes upp 2014 och används på samma sätt som det mer vedertagna internationella banksystemet SWIFT.

I slutet av 2023 omfattade ryska SPFS 556 organisationer från 20 länder. Av dessa var ungefär en fjärdedel inte ryska.

Kinas egna alternativ

CIPS är det kinesiska alternativet som hanterar betalningar i yuan, den kinesiska valutan. Den lanserades 2015 och omfattar 2000 organisationer, att jämföra med SWIFT som har 11 000 registrerade organisationer.

Systemet har vuxit kraftigt under de senaste åren och 2023 hanterade man 6,6 miljoner transaktioner värda totalt 123 biljoner yuan, en ökning på nästan 30 procent jämfört med året innan, enligt Kinas centralbank.

Ryssland kan vända sig till Indien

ANNONS

Även Indien har ett alternativ till SWIFT. Landet är en nyckelpartner för rysk handel, särskilt kopplat till den ryska oljan. Deras system heter UPI och utvecklades 2016 och används flitigt i Indien idag.

Betalsystemet är så stort att det vuxit bortom Indiens gränser och man har ett partnerskap med institutioner i såväl Frankrike, Arabvärlden och Singapore. Det skulle också kunna användas som ett alternativ för den som behöver kringgå SWIFT, rapporterar Business Insider.

Ryssland flyr till kryptovalutor

En annan dörr som står vidöppen för Ryssland är krypto. Där är det oerhört svårt för omvärldens sanktioner att hitta rätt.

Redan nu i september ska man testa egna kryptobörser, enligt anonyma källor till Bloomberg. Brådskan att växla upp betalningar med krypto är delvis kopplat till att de kinesiska bankerna har börjat vända ryggen till ryska organisationer.

Byteshandel mellan Kina och Ryssland

Och skulle allt det ovanstående falla så finns möjligheten till mer traditionell byteshandel kvar.

Reuters rapporterade i augusti att Ryssland och Kina planerar att återuppliva byteshandeln för att kringgå sanktionerna.

Det handlar i så fall om byteshandel inom lantbruk och det skulle kunna införlivas redan i höst. I så fall skulle det inte var första gången, då man redan under sovjetåren hade byteshandel med råvaror med Kina.

ANNONS

Läs även: Thailand vill – men de kan stoppa Gripen-affären. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS