Den italienska bankjätten UniCredit har köpt en stor post aktier i Tysklands största bank Commerzbank från den tyska staten och äger nu 9 procent av bolaget, rapporterar Bloomberg.
Så planerar bankjätten att ta över konkurrent
Mest läst i kategorin
Andrea Orcel, verkställande direktör för UniCredit, har under en längre tid haft ögonen på Commerzbank som en uppköpskandidat, enligt nyhetsbyrån.
Commerzbank är Tysklands största bank räknat i intäkter. Den tyska staten ägde 16,5 procent efter en tidigare räddningsaktion och överraskade marknaden genom att lägga ut 4,5 procent av Commerzbank till försäljning i förra veckan. Marknaden indikerade ett ljummet intresse och ett aktiepris runt 12,5 euro per aktie.
Bara första steget i övertagande
Då klev UniCredit in och la 13,20 per aktie för alla aktierna. Tyskarna hade inte mycket till val än att sälja till bästa pris.
“Även om denna veckas minoritetspost bara är det första steget, är Orcels slutmål att få till stånd ett fullständigt övertagande av Commerzbank, även om det kan ta tid”, skriver Bloomberg.
De bygger sitt påstående på intervjuer med sju personer med insyn i processen, som bad att inte bli namngivna med tanke på känsligheten i frågan. En talesperson för UniCredit ville inte kommentera saken.
“Betalar mer än marknadspriset”
UniCredit äger nu 9 procent av Commerzbank, de hade redan innan köpet från den tyska staten skaffat sig en aktiepost i tysthet på börsen. Det finns inte mycket till tyskt motstånd kring det italienska ägandet i Commerzbank. Men det kan komma senare.
“De betalar mer än marknadspriset, pengarna behövs och de har strategiska avsikter. Regeringen tar gärna emot pengarna. Den tuffa debatten kommer om de beslutar sig för att expandera detta fotfäste”, säger professor Hans-Peter Burghof vid universitetet i Hoffenheim till Bloomberg.
Den tyska staten äger fortfarande 12 procent av Commerzbank. Bankens vd Manfred Knof har meddelat att han inte tänker förlänga sitt kontrakt med bankjätten, det nuvarande tar slut i december 2025, enligt Nyhetsbyrån Direkt. Det kom som en överraskning för styrelseordförande Jens Weidmann som sade att han omedelbart ska påbörja jakten på en ersättare.
Fragmenterad marknad gissel för politiker
Europas fragmenterade banksystem brukar tas upp som en fråga som är ett gissel för politiker och myndigheter när de försöker driva på regionens ekonomi. Unicredits vd Andrea Orcel är bland de som har ropat på reformer för att möjliggöra fler bankaffärer över landsgränserna i EU.
“Europa behöver banker med börsvärden över 100 miljarder dollar om vi vill att detta ekonomiska block ska hålla gentemot USA eller Kina”, sa Andrea Orcel till Bloomberg i november 2023.
Läs även: Bankerna i fokus hos börsspekulanter (Dagens PS
Läs även: Ny EU-lag sätter press på banker – och deras leverantörer (Dagens PS)
Läs även: Europas banker storsatsar på AI – ska klå USA (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.