“Europas sjuke man” – så kallas Tyskland på grund av landets ekonomiska svårigheter. Och det finns risk att även Sverige smittas.
Så kan Sverige drabbas av Tyska sjukan
Mest läst i kategorin
Det är inte första gången som Tyskland tilldelas epitetet “Europas sjuke man”. Senast det hände var 1999, då landet behövde hantera de kostsamma utmaningar som följde efter att öst och väst hade återförenats tio år tidigare.
Då handlade det om en statisk arbetsmarknad och låg efterfrågan på tysk export. Flera reformer genomfördes och Tyskland blev snart Europas ekonomiska motor.
Nu har landet åter drabbats av “sjukan”. Internationella valutafonden (IMF) har pekat ut landet som det enda landet i G7-gruppen som kommer att ha en minustillväxt i år. Senast i förra veckan kunde Dagens PS rapportera om den fördjupade krisen i Tysklands ekonomi.
Landet har en försvagad industrikonjunktur och ett försämrat affärsklimat. BNP dalar och tillväxten stagnerar.
Tyskland är Sveriges största exportmarknad och den största handelspartnern. Att “Europas sjuke man” kommer att smitta andra länder, som Sverige, tycks därför oundvikligt.
“Det får konsekvenser för alla grannländer vars näringsliv är sammankopplat med det tyska. För Sveriges del späds problemen på av växelkursen”, säger Ralph-Georg Tischer, vd på Tysk-svenska handelskammaren, till Svenska Dagbladet.
“Nu hoppas vi att Tyskland även denna gång har kraften, disciplinen och den politiska viljan att dra sig självt, och i slutändan också sina grannländer, ur svackan”, fortsätter han.
Läs även:
Tysklands ekonomi allt närmare ättestupan
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.