Dagens PS

Identifiera tillväxtraketerna – taktik som går hem

Ylwa häggström, fondförvaltare på Öhman Fonder, hittar raketerna
Öhman Fonders toppförvaltare Ylwa Häggström är veckans gäst i Dagens PS podd Finansräven. (Foto: Unsplash)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 17 feb. 2022Publicerad: 26 okt. 2020

Globala och hållbara småbolag guldgruvan för Öhmans aktieteam. “Mindre bolag växer oftast snabbare och kan utan problem mångdubbla omsättning och vinster med små medel”, säger förvaltaren Ylwa Häggström. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ylwa Häggström, global förvaltare på Öhman Fonder, med nästan 20 års erfarenhet av aktiemarknaden, är veckans gäst i Dagens PS populära podcast Finansräven.

Hon förklarar att de nämnda trenderna styr valet av bolag på Öhman Fonder. Med fokus på energiomställningen.

Sol- och vindkraftsbolag, elbils- och batteritillverkare och bolag som sysslar med ickefossila bränslen ligger bra till för att hamna i Ylwa Häggströms och hennes kollegors portfölj.

Även bolag som på olika sätt bidrar till digitaliseringen inom hälsa och sjukvård attraherar Öhmans proffs. Enkelt uttryckt, bolag som medverkar till att världen blir lite bättre tilltalar gruppen globala fondförvaltare, som består av fem personer.

Så arbetar fondproffsen

“Vi har olika sektorsansvar var och en”, förklarar Ylwa Häggström och berättar att det i slutändan förstås handlar om att vaska fram långsiktiga vinnare och undvika förlorarna.

“Vi besöker bolag, vi går på konferenser, vi använder oss av databaser och screeningverktyg för att ta ner det till något hanterbart och försöka hitta guldkornen”.

Ylwa Häggström berättar att Öhman Fonder redan för flera år sedan identifierade att biltillverkarna var tvungna att åstadkomma en regulatorisk förändring för att minska koldioxutsläppen.

ANNONS

“Vi såg mycket utmaningar för biltillverkarna”, minns hon.

Svårigheten låg i att utkristallisera vem av de traditionella biljättarna som skulle ta täten.

I det läget tog fondexperterna beslut om att inte försöka gissa sig till vilken av bjässarna som skulle bli elbilsvinnare. I stället la man krutet på underleverantörer som till exempel batteritillverkare och företag som bygger upp infrastrukturen med laddstolpar.

Så här långt har den strategin varit framgångsrik, säger Ylwa Häggström, som beskriver sitt jobb som världens roligaste och där ingen dag är den andra lik.

“Man får betalt för att bli väldigt allmänbildad”, som hon uttrycker det med adress till studenter som lockas av en spännande jobbkarriär.

Hon berättar att hon här om dagen avverkade fyra intressanta företagskonferenser under morgonen. Samtliga bolag från olika delar av världen och på distans, givetvis var hon digitalt uppkopplad som en effekt av covid-19 och reserestriktionerna.

Vätgas skållhett just nu

Senare på eftermiddagen förkovrade hon sig i vätgas, som hon konstaterar är “ett jättehett område nu i klimatomställningen”.

När Ylwa Häggström gör en investering är horisonten ofta tre till fem år. Sedan är det inget som garanterar att hon sitter kvar i bolagen så länge.

ANNONS

Men frågan kommer upp i Finansräven, hur länge man bör sitta exponerad mot ett bolag.

“Man vill ju alltid köpa billigt och sälja dyrt, men det blir inte alltid så.”

Ylwa Häggström betonar att kunden alltid kommer i främsta ledet och att intentionen är att generera så hög avkastning som möjligt med de globala aktiefonderna.

I samband med virusutbrottet rasade världens börser. Det i sig är inte särskilt förvånande. Däremot aktiemarknadernas snabba uppåtrekyl, det är mer anmärkningsvärt menar Öhmans expert som upplevt dramatiska börsfall tidigare. Hon minns både finanskrisen 2008-2009 och den tidigare it-bubblan kring millennieskiftet.

Men börshändelserna nu sticker ändå ut.

“Återgången gick betydligt fortare än jag hade föreställt mig.”

Går fortfarande att göra fynd

Många talar om att börsen är dopad av centralbankernas och politikernas stimulanser och Ylwa Häggström förklarar att Öhman Fonder också tagit höjd för bakslag med en mer defensiv portfölj.

Med det inte sagt att det är slut på fyndköp, det går fortfarande att göra klipp, även om marknaden som helhet är övervärderad, framhåller Ylwa Häggström och berättar att det går att hitta pärlor bland mindre bolag, som hon betecknar som “attraktivt värderade”.

ANNONS

Apropå p/e-tal, och vad som är normalt där, så slår Öhman Fonders proffs fast att aktier fortfarande är attraktivt värderade – trots att aktiemarknaden utvecklats så starkt.

Ylwa Häggström tror att tillväxtbolag fortsätter växa och stå som vinnare inom överskådlig tid.

“Så länge vi lever i den här makromiljön är det nog fördel tillväxt”, säger hon och lyfter fram Öhmans globala småbolagsfond.

Generellt sätt tycks mindre bolag, åtminstone i dagsläget, med några undantag, utvecklas bättre än storbolag. Risken är visserligen högre men det är som regel även avkastningen, understryker Öhman Fonders toppförvaltare.

Läs mer: Toppförvaltare: Ny energiteknik superintressant

Kort om fonden:
Öhman Global Småbolag Hållbar tar en global ansats till småbolagsförvaltning. Genom att vaska fram guldkornen från ett universum av tusentals potentiella investeringar strävar fonden efter att skapa en koncentrerad portfölj av världens kanske mest attraktiva småbolag.

Handla hos Avanza
Handla hos Nordnet
Läs mer hos Öhman Fonder
Viktig information: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du läser fondens faktablad och fullständiga informationsbroschyr på ohman.se/fondlista innan du köper andelar i en fond.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS