Sverige förespråkar höga skatter, är långa och jobbar för social jämlikhet. Det är några rykten som sprids om vårt avlånga land. Till listan kan vi nu addera våra stora mängd miljardärer.
Så har Sverige blivit ett nav för miljardärer
Mest läst i kategorin
På ett nästan osynligt sätt har Sverige blivit en europeisk hotspot för superrika, skriver BBC, vars reporter besöker lyxvillor på Lidingö i Stockholm.
Men hur kommer det sig att det finns så många miljardärer i Sverige?
Superrika vs fattiga
Från 28 miljardärer år 1996 till 542 år 2021 vittnar om ett ekonomiskt landskap i förändring.
Dessa miljardärers rikedom motsvarar nu 70 procent av landets BNP.
Med 43 dollarmiljardärer är Sverige också ett av de länder i världen där antalet miljardärer per capita är bland de högsta, enligt Forbes.
“Detta har skett på ett slags försåtligt sätt – man märker det inte riktigt förrän efter att det har hänt”, säger ekonomijournalisten Andreas Cervenka, till BBC.
“Men i Stockholm kan du se rikedomen med egna ögon, och kontrasten mellan superrika människor i vissa delar av Stockholm och ganska fattiga människor i andra delar”, tillägger han.
Läs mer: Här är Sveriges dollarmiljardärer – lista på de rikaste. Dagens PS
Senaste nytt
Tech-scenen driver framgång
En av anledningarna till uppkomsten av superrika Sverige är vår framgångsrika tech-scen, som ofta beskrivs som Europas Silicon Valley.
Företag som Skype och Spotify har sina rötter här, och nya framgångssagor inom finansteknologi och hälsoteknologi har sett dagens ljus under senare år.
Politiken bakom rikedomarna
Andreas Cervenka påpekar att de monetära politikerna spelat en stor roll.
Låga räntor har underlättat för kapitalstarka svenskar att investera i fastigheter och riskfyllda startups, vilket bidragit till förmögenheternas snabba tillväxt.
“En av de stora faktorerna som drivit denna enorma ökning av miljardärer är att vi under flera år har haft en ganska stark inflation i värdet på tillgångar”, säger Cervenka.
Skattelättnader för de rika
Trots att höginkomsttagare i Sverige betalar över 50 procent i skatt, har vissa skattejusteringar gynnat de rikaste, skriver BBC.
Avskaffandet av förmögenhets- och arvsskatter samt lägre skatt på kapitalinkomster har gjort Sverige mer attraktivt för miljardärer.
Konrad Bergström, en entreprenör som gjort sin förmögenhet på bland annat hörlurar och högtalare, håller med om att Sverige har ett mycket fördelaktigt skattesystem om du ska bygga företag.
Men han menar också att hans förmögenhet har en positiv inverkan, eftersom hans företag, och hem, ger sysselsättning åt andra.
“Vi har en barnflicka och vi har en trädgårdsmästare och städare… och det ger också fler jobb. Så vi får inte glömma bort hur vi bygger samhället”, säger Bergström till BBC.
En förändrad mentalitet
Den växande miljardärskaran har lett till en mentalitetsförändring i Sverige, där allt fler ser storrikedom som en möjlighet om man bara spelar sina kort rätt.
Detta är en betydande förändring i ett land som historiskt setts som socialistiskt.
Vissa menar dock att Sverige saknar en nyanserad debatt om miljardärernas förmögenhet.
Ny forskning från Örebros universitet drog slutsatsen att mediebilden av svenska miljardärer är övervägande positiv, men att deras förmögenhet sällan diskuteras i kontexten av landets skiftande ekonomiska politik.
Många exkluderade
“Så länge de superrika ses som förkroppsliganden av idealen från den nyliberala eran, såsom hårt arbete, risktagande och en entreprenöriell attityd, ifrågasätts inte ojämlikheten bakom detta”, säger medieforskaren Axel Vikström.
Författaren och entreprenören Lola Akinmade, instämmer.
“Sverige är ett fantastiskt land som är ledande på många sätt, men det finns fortfarande många människor som är exkluderade från systemet”.
Läs också: Forskare: Alla miljardärer gör Sverigebilden skev. Dagens PS
ANNONS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.