För ungefär tre veckor sedan gick hackergruppen Anonymous ut med att man startar ett internationellt cyberkrig mot Ryssland. Sedan dess har flera viktiga hemsidor, nyhetsmedier och företag hackats.
Så har det gått med Anonymous ”cyberkrig”
Mest läst i kategorin
Twitterkontot Anonymous har 7,9 miljoner följare, och 500 000 av dem har tillkommit efter att Ryssland inledde invasionen i Ukraina.
För en tid sedan gick gruppen ut och deklarerade att man kommer att inleda ett cyberkrig mot Ryssland och attackera landet digitalt. Gruppen har sedan dess påstått sig ligga bakom flera attacker mot ryska regeringssidor, företagssidor och nyhetskanaler. Man ska bland annat ligga bakom läckor från den federala myndigheten Roskomnadzor, som är ansvarigt för att censurera ryska mediekanaler.
Jeremaih Fowler, medgrundare till cybersäkerhetsbolaget Security Discovery, tror att påståendena ligger nära sanningen efter att ha underökt attackerna och skrivit en rapport. Han menar att Anonymous har god kapacitet att genomföra attacker.
Av 100 databaser som han analyserade kunde han konstatera att 92 hade blivit hackade och på olika sätt förändrade.
Anonymous blottlägger databaser
Många filer på sajterna, till exempel federationen av tidigare sovjetstater CIS (oberoende staters samvälde), hade ändrats och mapparna hade döpts om till exempelvis ”putin_stop_this_war”. Intern e-post och administrativa interna dokument låg ute.
Fowler liknar det vid den så kallade MeowBot-attacken 2020, som ”inte hade något syfte förutom att sprida ett skadligt skript som suddade ut alla data och döpte om alla filer”
En annan hackad databas innehöll 270 000 namn och e-postadresser.
”Vi vet att hackare hittade och antagligen fick tillgång till de här systemen”, säger Fowler till CNBC.
Det man inte vet är vad hackarna tänker göra med den information de fått tillgång till.
Andra databaser innehöll hemlig information och krypterad data som hackare har fått tillgång till.
Den tidpunkt då Anonymous påstår sig ha gjort en attack har stämt väl överens med den tidpunkt då sidan ska ha blivit komprometterad.
Stora företag hackas
Även det ryska gasbolaget Gazprom och nyhetskanalen Russia Today har blivit utsatta för flera attacker, en del av dessa mycket enkla så kallade överbelastningsattacker.
Fowler ser inga tecken på att Anonymous skulle ha överdrivit det som de påstår sig lyckats med, vilket en del andra grupper har gjort.
Juridiskt är det brottsligt att hacka databaser, även i ett krigförande land som Ryssland, även om det finns en allmän acceptans för det.
Emellertid finns det problem med de populära attackerna. Ett är att man inte vet vad de får för konsekvenser. Till exempel skulle Ryssland kunna svara på attacker från ett land som kanske inte ens är ansvarigt för dem, för att de verkar komma därifrån , skriver CNBC.
Läs också:
Anonymous: Cyberkrig mot Ryssland
Ukrainas cyberkrig – attacker från frivilliga ökar
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.