Vad är egentligen ett krigsbrott och kan Vladimir Putin komma att åtalas för kriget i Ukraina? Här besvarar vi med hjälp av BBC News några av de vanligaste frågorna om krigets spelregler.
Så definierar man krigsbrott: frågor och svar
Mest läst i kategorin
Det kan vara svårt att ta in, men även ett krig har, som Röda Korset utrycker det regler. Dessa riktlinjer stipuleras via fördrag som till exempel Genèvekonvention och andra internationella lagar och avtal.
Vad är ett krigsbrott?
Enligt den vedertagna definitionen av krigsbrott bryter man mot lagen om man medvetet attackerar civila tillsammans med den infrastruktur som är av avgörande betydelse för deras överlevnad, skriver BBC News.
Detsamma gäller om man använder vapen som förbjudits. Till dessa räknas till exempel landminor, kemiska eller biologiska vapen eftersom de orsakar exceptionellt lidande.
Att inte vårda sjuka och sårade, räknas också som ett brott mot krigslagen. Det gäller även sårade soldater som i egenskap av krigsfångar har rättigheter.
Det finns också lagar som förbjuder tortyr och folkmord, där man avsiktligen försöker förgöra en specifik grupp människor. Brott som våldtäkt eller massförföljelse brukar benämnas som brott mot mänskligheten.
Har det förekommit krigsförbrytelser i Ukraina?
Enligt Ukraina bör det ryska flyganfallet mot förlossnings- och barnavdelningarna i Mariupol ett krigsbrott. Under anfallet dödades tre personer, varav ett barn, och 17 personer skadades.
Det har också förekommit rapporter om att ryska trupper aktivt ska ha riktat in sig på flyende civila i de så kallade humana korridorerna.
Det finns också allt fler bevis på att så kallade klusterbomber har träffat civila områden i Charkiv, skriver BBC News.
Enligt det brittiska försvarsministeriet ska Ryssland även ha använt termobariska bomber, som enkelt förklarat skapar ett vakuum genom att suga upp syre. Dessa sprängämnen är inte förbjudna per definition, men skulle högst troligen bryta mot krigsreglerna, om de användes mot civila.
Senaste nytt
Hur fångar man och åtalar krigsförbrytare?
Det är upp till varje enskild nation att undersöka misstänkta krigsbrott och alla länder har olika kapacitet att göra det. I Ukrainas fall har brittisk polis erbjudit sig att hjälpa till att samla bevis mot potentiella krigsbrott.
Sedan andra världskriget har man ställt ett antal krigsförbrytare inför rätta i tillfälligt upprättade domstolar, vilket till exempel skedde efter Jugoslaviens upplösning och efter folkmorden i Rwanda 1994, där närmare 800 000 människor miste livet.
Idag har Internationella brottmålsdomstolen The International Criminal Court, ICC, och Internationella domstolen The International Court of Justice, ICJ, även roller som upprätthåller krigets regler, enligt BBC News.
The International Court of Justice beslutar om tvister mellan stater, men saknar mandat att åtala enskilda. Via ICJ har Ukraina ju inlett ett mål gällande den ryska invasionen.
Skulle ICJ döma till Ukrainas fördel blir FN:s säkerhetsråd, UNSC, som verkställer domen. Dock med risk för att Ryssland lägger i sitt veto.
The International Criminal Court, ICC utreder och lagför i sin tur enskilda krigsförbrytare, som inte redan står inför rätta i enskilda stater. ICC kan betrakta som en modern ersättare till Nürnberg, där man en gång åtalade överlevande nazistledare.
Kan ICC åtala Ryssland för de brott?
Enligt CC:s chefsåklagare, den brittiske advokaten Karim Khan QC, finns det anledning att tro att krigsförbrytelser har skett i Ukraina. Något som 39 länder nu gett honom tillstånd att utreda.
Om man finner bevis mot enskilda individer kommer åklagaren att be ICC:s domare att utfärda arresteringsorder mot dem. De kommer edan att ställas inför rätta i domstolen i Haag.
Eftersom Ryssland inte längre ingår i domstolen, kommer Putin dock inte att utlämna några misstänkta, erfar BBC News.
Viktigt att förstå är också att rätten saknar en egen polisstyrka och därmed tvingas förlita sig på att respektive nation griper misstänkta förbrytare, om de skulle fly Ryssland.
Går det att åtala president Putin?
När det gäller krigsbrott är det tyvärr mycket svårt att komma åt källan till det onda, i det här fallet Putin och andra högt uppsatta som initierat kriget.
De kan däremot åtalas för att “föra aggressivt krig”. Med det menar man en oprovocerad invasion som inte går att försvara.
Finns det något annat sätt?
En sådan här stor konflikt, tillika ett pågående krig kräver att världens ledare, som i fallet Nürnberg, gör gemensam sak.
Svaret blir alltså en global kraftansträngning och ett stort mått diplomati, skriver BBC News.
Läs även: Ryskt krigsfartyg sänkt av ukrainsk militär
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.