Ett sömnigt statligt bolag blev ett aktivt verktyg för globala ambitioner. Det handlar om Saudiarabien, framtiden och, inte minst, om en fond med 600 miljarder dollar i tillgångar.
Så bygger Saudiarabien framtiden efter oljan
Mest läst i kategorin
Idrottslag, fotbollsklubbar, elbilstillverkare, nya städer i öknen.
Saudiarabien bygger för framtiden och, i förlängningen, för framtiden efter oljan.
Den offentliga investeringsfonden PIF är spjutspetsen och har laddat med 600 miljarder dollar i tillgångar.
Det är dessutom bara en hållplats på vägen mot den slutstation där det på skylten står 2 biljoner i tillgångar år 2030.
Det yttersta målet?
Att skapa en framtid som inte bara bygger på oljeberoende och att utöka saudiernas inflytande runtom i världen.
Ska locka turister
Fonden, PIF, var initialt ett relativt passivt statligt holdingbolag. Men kronprins Mohammed Bin Salman hade andra planer.
I ”Vision 2030” handlar det om investeringar, ny teknik, nya industrier och ett fokus på turism i form av allt från lyxresorts till biografer och nöjeskomplex som ska locka fler turister – och gärna stoppa saudierna själva från att sprida pengarna utomlands, rapporterar Bloomberg.
Samtidigt utökar fonden sina utländska team. I New York bygger man en allt större enhet för att hantera sin växande portfölj av amerikanska aktier.
Samtidigt minskar man sina gamla innehav i företag som Saudi National Bank och Saudi Telecom för att få pengar frigjorda till andra investeringar.
Senaste nytt
Växer rejält
Där finns nationella projekt som Neom, en stad som ska drivas av förnybar kraft och exportera grön energi och som i sig är en satsning på 500 miljarder dollar.
45 miljarder dollar har gått till en teknologifokuserad fond, Vision Fund, som investerat i elbilstillverkaren Lucid Motors, en investering som idag är värd nästan 10 miljarder dollar.
Fonden har andelar i videospelstillverkarna Activision Blizzard Inc. och Electronic Arts Inc. och de digitala tjänsterna och detaljhandeln för Asiens rikaste man, Mukesh Ambani.
PIF är den främsta finansiären av Saudiarabiens investeringar i förnybar energi. Genom Neom finansierar man ett av världens största projekt för att producera vätebränsle utan att skapa några skadliga utsläpp.
Har fyrdubblats
Dessutom gör man, som sagt, goda affärer. Sedan 2015 har PIF:s tillgångar nästan fyrdubblats till dagens 600 miljarder dollar.
Målet är, som tidigare nämnts, att ha tillgångar på 2 biljoner dollar år 2030. Det kan jämföras med Norges oljefond, idag världens största med tillgångar på 1,4 biljoner dollar.
Mest publikt spektakulära är förstås PIF:s satsningar inom sport. Där har man köpt Premier League-klubben Newcastle och stödjer satsningen på Liv Golf, rivalen till proffstouren PGA.
Man planerar också bud på Formel 1 i slutet av 2022 och när man nyligen kunde värva Cristiano Ronaldo till ett inhemskt ligalag var det ytterligare en fjäder i hatten.
Styr affärerna
PIF:s dagliga verksamhet sköts av guvernör Yasir Al-Rumayyan, en nära allierad till prins Mohammed.
Kronprinsen fungerar som ordförande för PIF och för de flesta av dess företag inklusive Neom.
Hans inflytande kan ses i några av PIF:s affärer som verkar vara politiskt motiverade, som dess stöd till fonder som inrättats av USA:s förre finansminister Steve Mnuchin och Jared Kushner, svärson till förre presidenten Donald Trump som tjänstgjorde som senior rådgivare i Vita huset under hans administration.
Läs även: Saudiarabien backar Embracer med 10 miljarder
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.