Dagens PS

Så blir du en del av guldrallyt – hon tipsar

guld investera Frida Bratt
Nordnets sparekonom Frida Bratt tipsar om hur du kan investera i guld i rådande guldrusch. (Foto: Pixabay / TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 mars 2024Publicerad: 22 mars 2024

Det råder guldfeber med priser på nya all time high-nivåer, och nu tipsar Nordnets sparekonom Frida Bratt om hur du investerar i den gyllene ädelmetallen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Bratt understryker i Nordnetbloggen att den historiska avkastningen på guld inte är “någon som helst garanti för framtida avkastning”.

Just nu är medvinden för råvaran emellertid rekordstark, bland annat till följd av ökad geopolitisk oro och då brukar guld betraktas som en trygg hamn.

Det som är skillnaden nu mot tidigare är att guldruschen håller i sig trots en hög riskaptit och en rekordartat börsutveckling.

“En förklaring kan vara förväntningar om lägre räntor”, skriver Frida Bratt och pekar på marknadens förväntan om räntesänkningar framöver.

Så kan du investera i guld

Bland Nordnets kunder är guldintresset begränsat, framgår det, men Bratt lyfter ända fram hur du kan investera i guld.

Exempelvis går det att köpa fysiskt guld, men då handlar det mer om hur du ska förvara och skydda guldet. Frågan är också om hemförsäkringen täcker undanstoppade guldtackor i bostaden.

Säkaste alternativet i detta fall torde vara bankfacket, förklarar Bratt som även framhåller att det går att investera i guld via aktier och fonder, dock med reservation för de operativa bolags- och marknadsrisker det medför.

På Nordnet har guldfonder gott bäst av alla fondkategorier den senaste månaden, förklarar sparekonomen.

ANNONS

Ta horisont direkt mot guldpriset

Det går att exponera sig direkt mot guldpriset, då i form av börshandlade produkter.

“En börshandlad produkt i form av ett bull- eller bearcertifikat med guld som underliggande ger en mer syntetisk exponering mot guldprisets utveckling. Ett certifikat räknas också som en komplicerad finansiell produkt och passar erfarna investerare. Här tillkommer en annan typ av risk jämfört med fonder eller aktier. Det är en emittent som har utfärdat certifikatet, och skulle den emittenten gå i konkurs kan investeringen bli värdelös. Dessutom tillkommer andra avgifter. Eftersom produkten är börshandlad betalar du courtage. Håll alltid koll på den slutliga kostnaden”, betonar Frida Bratt och konstaterar att bull- och bearcertifikaten kan fås med hävstång och att risken ökar ju högre hävstången är.

I så kallade Mini Futures, där du kan ha guld som underliggande tillgång, väljer du också om du vill ha hävstång men den ändras då utifrån hur guldpriset utvecklas.

“På så sätt passar den bättre för långsiktigt sparande”, konstaterar Nordnets sparekonom.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]