Dagens PS

Rysslands krig i Ukraina kan skapa brist på datorchip

Odessa
Odessa ska försvaras med de nya vapenleveranserna till Ukraina. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 mars 2022Publicerad: 01 mars 2022

Rysslands invasion av Ukraina slå inte bara hårt mot det ukrainska folket, det slår även mot världens tillgång till datorchips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I den Ukrainska staden Odessa finns en av landets viktigaste hamnar och företaget Cryoin, som gör neongas, som är viktigt för den globala produktionen av halvledare. Hälften av världens neongas finns i Ukraina, det skriver Wired.

Neongas används för att driva de lasrar som etsar in mönster i datorchips och Cryoin levererar till företag över hela världen, men allra mest till USA. Analytiker varnar nu för att de störningar i produktionen som kriget orsakar kan komma att märkas globalt.

Ryska missiler mot Odessa

När Rysslands invasion inleddes på torsdagen förra veckan avstannade Cryoins produktion av neon och andra gaser, det säger Cryoins affärsutvecklingschef Larissa Bondarenko till Wired.

Hon säger till Wired att företaget beslutade att de anställda, av säkerhetsskäl, skulle stanna hemma de närmaste dagarna. Hon berättar att det inte var några skador på anläggningen i måndags och att, trots planerna på att starta om produktionen under helgen, var det fortfarande farligt, eftersom Ryssland sköt missiler över Odessa.

Redan brist på halvledare

Halvledare fungerar som teknikhjärnor i datorer, telefoner, smarta hem och bilar. Redan nu kämpar branschen med brist på halvledare då efterfrågan på nya enheter ökat under pandemin.

Brist på chips begränsade produktionen för nästan alla större biltillverkare under 2021. Företag som General Motors stängde hela fabriker och i oktober bad Apple tillverkare att tillverka 10 miljoner färre iPhones än planerat, detta enligt Bloomberg.

Bristen på neongas kan öka

ANNONS

Den ryska invasionen av Ukraina gör att industrin oroar sig för att bristen på neongas kan öka och att situationen från 2014, när Ryssland annekterade Krimhalvön, ska upprepas, då steg priserna på neongas med 600 procent.

Japans och USA:s regeringar försökte förra veckan minska risken för att situationen ska upprepas genom att pressa sina chip-tillverkare att söka andra leverantörer av neongas.

Biprodukt från rysk ståltillverkning

Den Ukrainska neonindustrin byggdes upp för att dra nytta av gaser som är biprodukter från rysk ståltillverkning.

“Vad som händer i Ryssland är att de företag som har anläggningar för att fånga upp gasen kommer att buteljera den och sälja den som råolja”, säger Lita Shon-Roy, vd och koncernchef för TechCet, till Wired. Hon tillägger att någon då måste rena gasen och skilja ut de andra gaserna och att det är det som Cryoin gör.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 43 miljarder – EU tacklar halvledarkrisen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS