Nu meddelar Ryssland att de kan komma att strypa gastillförseln till Tyskland om väst går vidare med att förbjuda den ryska oljan, skriver BBC News. Ett hårt slag mot EU, som i dagsläget får närmare 40 procent gas från Ryssland.
Rysslands hot: Stryper gastillförseln
Mest läst i kategorin
Rysk gas viktig för EU
När situationen i Ukraina trappas upp höjs tonläget på den globala marknaden, där bland andra USA undersöker möjligheten att förbjuda rysk olja. Något som Tyskland och Nederländerna ännu inte är beredda att göra, enligt BBC News.
Nu replikerar Ryssland med att i sin tur hota om att strypa gastillförseln och stänga av gasledningen till Tyskland. En åtgärd som skulle få stora konsekvenser. Inte minst för EU som idag erhåller cirka 40 procent av sin gas från Ryssland och inte har några självklara ersättare om gastillförseln bryts.
Att sluta handla med rysk olja skulle även potentiellt fördubbla priserna. Detta enligt vice premiärminister Alexander Novak, som höll ett tal på rysk television.
Novak underströk samtidigt att det kan ta år att ersätta den ryska försörjningen och enbart drabbar europeiska konsumenterna, skriver BBC News.
Han tog även upp Tysklands beslut att frysa certifieringen av den nya gasledning som förbnder de två länderna, Nord Stream 2, och menade att ett oljeembargo kan komma att leda till repressalier och “matchande beslut, enligt BBC News.
I praktiken ett embargo mot Nord Stream 1.
Senaste nytt
Störst i världen på naturgas
Idag är Ryssland världens främsta producent av naturgas och näst störst på råolja. Att sanktionera deras energiindustri skulle av det skälet göra stor skada för deras ekonomi, skriver BBC News.
Utöver gas och olja förser de även världen med nickel, som i första hand används till batterier av rostfritt stål och elektriska fordon. Under tisdagen mer än fördubblades nickelpriserna på London Metal Exchange och steg för första gången över 100 000 dollar per ton.
Att Ukraina nu ber västvärlden om ett ett olje- och gasförbud trissar upp priserna.
Enligt icke namngivna källor kan USA vara villiga att gå vidare med sina planer på embargo, även utan allierade. Detta enligt nyhetsbyrån Reuters. En idé som den tyske förbundskanslern Olaf Scholz alltså inte stöder eftersom man för tillfället inte kan säkra energiförsörnjningen från annat håll.
“Oroade över diskussionen”
Det man inom Europa förbundit sig att göra så här långt är att långsiktigt fasa ut ryska kolväten. Vissa västerländska företag har även valt att bojkotta ryska transporter och sett över sina andelar i ryska energiföretag.
Något som givetvis bekymrar Alexander Novak.
“Vi är oroade över diskussionen och uttalandena vi ser om ett eventuellt embargo mot rysk olja och petrokemikalier, om att fasa ut dem” sade han, enligt BBC News.
Detta i samband med att en tredje omgång av fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina initierats och mer än 1, 7 miljoner ukrainare flytt landet.
Läs även: Wall Street rasar medan oljepriset rusar
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.