Dagens PS

Ryssland: "Vänliga" länder får betala olja och gas med bitcoin

bitcoin män kvinnor
Luften har gått ur kryptovalutamarknaden, och det verkar vara framförallt män som stoppat in sina pengar. Bild: Pixabay
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 25 mars 2022Publicerad: 25 mars 2022

Nu överväger Ryssland att acceptera bitcoin som betalning för sin olje- och gasexport, skriver BBC News. Erbjudandet gäller dock bara för “snälla” länder.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Betalning i bitcoin

Att hålla sig väl med Ryssland kan löna sig. Åtminstone för den som önskar betala för sina drivmedel med bitcoin, skriver BBC News.

ANNONS

Ett erbjudande som dock bara kan bli aktuellt för “vänliga” länder, medan de som är stygga får betala med rubel. Detta enligt ett uttalande från Rysslands president Vladimir Putin tidigare i veckan.

Med förslaget hoppas man kunna stärka den ryska valutan som förlorat närmare 20 procent av sitt värde hittills i år. En svidande konsekvens av kriget i Ukraina och omvärldens tuffa sanktioner.

ANNONS

Senaste nytt

Kina och Turkiet “vänliga”

Som världens största exportör av naturgas och näst störst på olja undersöker nu Ryssland alternativa betalsätt för sin energiexport. Det sade Pavel Zavalny, som förestår energikommittén i den ryska statsduman under torsdagen.

I samband med detta sade Zavalny att man sedan tidigare erbjudit både Kina och Turkiet att betala i lokala valutor, och beskrev även dessa länder som “vänliga” eftersom de inte är en del av sanktionerna, skriver BBC News.

För- och nackdelar

Om det ligger någon sanning i uttalandet och Ryssland faktiskt överväger att handla i Bitcoin, kan det komma att gynna stormakten, även om det är förknippat med en viss risk. Detta eftersom sanktionerna på kort tid gjort ett smärtsamt avtryck på den ryska ekonomin. Det säger forskaren David Broadstock, vid Energy Studies Institute i Singapore.

ANNONS

“Det finns ett behov av att stödja ekonomin och på många sätt ses bitcoin som en tillgång med hög tillväxt”, tillägger Broadstock.

Med det sagt har värdet på bitcoin svängt med så mycket som 30 procent i år, skriver BBC News. 

“Att tydligt acceptera bitcoin, jämfört med andra traditionella valutor, introducerar avsevärt större risker i handeln med naturgas”, säger Broadstock.

Som tillägg till det är kryptovaluta förbjudet i Kina, vilket rimligen begränsar Rysslands möjligheter. Många av de befintliga gaskontrakten är dessutom överenskomna i euro. Om dessa går att ändra till Rysslands fördel är enligt BBC News inte säkert.

Krypto som kryphål

I en tid då sanktionerna slår hårt mot Ryssland finns det nu en oro för att ryska oligarker använder kryptovaluta som ett kryphål. Det har lett till att både Ukraina och USA, såväl som europeiska politiker uppmanat till att valutan och dess plattformar stängs av för ryska användare.

Något som kryptoföretagen inte är helt med på, enligt BBC News.

“Vissa vanliga ryssar använder krypto som en livlina nu när deras valuta har kollapsat. Många av dem motsätter sig sannolikt vad deras land gör, och ett förbud skulle skada dem också”, säger Brian Armstrong, vd för kryptovalutaföretaget Coinbase.

Läs även: No-coiners: Ingen framtid för kryptovaluta

ANNONS

Läs även: Saudiarabien överväger kinesiska yuan istället för dollar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Läs mer om newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS