Ryssland kunde inte betala 100 miljoner dollar på sin utlandsskuld på söndagen. På grund av sanktionerna sitter pengarna fast, och Rysslands finansminister kallar det “en fars”.
Ryssland missar betalning – sanktionerna stoppar pengarna
Mest läst i kategorin
I går, söndag, var deadline för Ryssland att betala räntekostnader på 100 miljoner dollar (drygt en miljard kronor) på sin utlandsskuld. Det misslyckades landet med. Enligt BBC ville Ryssland betala, och pengarna fanns, men sanktionerna gjorde det omöjligt.
Finansministern: “En fars”
Det är första gången på över 100 år som Ryssland inte kan betala sina skulder. Under revolutionen 1918 förkastade Vladimir Lenin landets utlandsskulder sedan tsartiden, enligt Expressen.
Den ryske finansministern Anton Siluanov kallar situationen för “en fars”. Pengarna skickades enligt Ryssland till Euroclear, som sedan fördelar betalningen. Där sitter pengarna fast på grund av sanktionerna mot landet efter invasionen av och kriget i Ukraina.
Pengarna finns – men sitter fast
I nuläget handlar det mest om prestigeförlust för Ryssland, enligt Bloomberg. Landet drar fortfarande in runt en miljard dollar per dag på export av fossilbränslen, uppger Expressen.
Beskedet är inte oväntat. 23 juni säger Kreml att alla framtida betalningar från Ryssland sker i rubel genom landets största värdepappersdepositarie, National Settlements Depository. Det gäller även om avtalen säger att betalningen är i internationell valuta.
Har tre år på sig
Finansminister Siluanov säger att det innebär att utländska investerare “inte kommer att kunna ta emot” betalningar, skriver Bloomberg.
“Det är en mycket, mycket ovanlig situation, där en regering som har tillgångar tvingas till konkurs av utomstående regeringar”, säger Hassan Malik, senior analytiker på Loomis Sayles & Company. “Konkursen kommer att bli en av de stora vändpunkterna i historien.”
Även om Ryssland får en symbolisk snyting blir det få omedelbara praktiska konsekvenser. Ryssland kan inte få utlandslån – men det är ju ändå inte aktuellt på grund av sanktionerna. Därtill är det så att landet faktiskt har tre år på sig enligt avtalen. Allt hänger med andra ord på hur kriget går, om på om sanktionerna lättar, skriver Bloomberg.
Läs även: Ryssland skyller matkrisen på väst
Läs även: Nato kapprustar – ska skrämma bort Putin
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.