Förra året kunde Ryssland spara flera hundra miljarder av de oväntade förtjänsterna på sin export i andra länder, något som motverkar de skärpta sanktionerna mot landet.
Här gömmer Ryssland sina vinster – trots sanktioner
Mest läst i kategorin
Cirka 80 miljarder dollar, ungefär 848 miljarder kronor, har Ryssland i kontanter, innehav i fastigheter och investeringar i dotterbolag utomlands, det rapporterar Bloomberg.
MISSA INTE: Amerikanska microchip smugglas till Putins krig – så går det till
Stort överskott i bytesbalansen
Det handlar om skuggreserver, biprodukten av ett stort överskott i bytesbalansen, som hjälper Ryssland att upprätthålla regeringens finanser.
“På grund av Europas försening med att rikta in sig på Rysslands energisektor kunde Kreml ackumulera ett av de största bytesbalansöverskotten i sin historia”, säger Maria Shagina till Bloomberg.
Hon är ekonom vid det brittiska internationella institutet för strategiska studier och tillägger att det här faktiskt har motverkat effekten av att frysa centralbankernas tillgångar i mars 2022, eftersom Ryssland har kunnat ta igen det de förlorade.
Senaste nytt
5 procent av BNP i utländska tillgångar
Alla nya intäkter som samlas utomlands kan bli ett inbjudande mål för Rysslands motståndare, särskilt om de kontrolleras av ryska staten.
Den ryska regeringen är delägare i många av Rysslands största exportörer som förra året bidrog till oväntat stora exportförtjänster, frågan är var pengarna hamnat och vem som kontrollerar dem.
De internationella tillgångar som Ryssland samlade förra året lägger cirka 5 procent till landets BNP, vilket är nära genomsnittet för perioden 2009–2013 då oljepriserna var höga och centralbankens valutainterventioner var begränsade.
Kan bli mål för sanktioner
Vad som ska hända med ryska tillgångar utomlands har hamnat i fokus när länder som stödjer Ukraina kläckt idén att använda frysta ryska tillgångar till att kompensera och återuppbygga Ukraina.
Enligt Alexander Knobel vid den statligt drivna ryska utrikeshandelsakademin är tillgångarna som samlats utomlands en resurs som regeringen kan utnyttja genom extraordinära avgifter på exportörer.
Enligt honom kan sådana skuggreserver formellt vändas till statens fördel på flera olika sätt. Då EU blir mindre beroende av rysk energi tror han att tillgångarna utomlands kommer dra till sig mer uppmärksamhet som mål för sanktioner.
Överskottet i bytesbalansen minskar
Lägre råvarupriser och fler restriktioner för den ryska oljeexporten har gjort att överskottet i bytesbalansen minskat rejält.
I år spår den ryska centralbanken att överskottet i bytesbalansen blir 66 miljarder dollar, nästan 700 miljarder kronor.
2024 spås den hamna på 48 miljarder dollar, nästan 509 miljarder kronor och 2020 spås den bli 41 miljarder dollar, nästan 435 miljarder kronor.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Trots sanktioner – Ryssland ökade veteexporten
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.