Ukrainska statstjänstemän uppger att Ryska militära styrkor har tagit kontroll över kärnkraftverket i Tjernobyl.
Rysk militär har intagit Tjernobyl
Mest läst i kategorin
Den explosion som inträffade i kärnkraftverket i Tjernobyl 1986 ledde till den hittills värsta kärnkraftskatastrofen vi har upplevt. Ukrainas president Volodymyr Zelensky varnar för att en sådan katastrof kan upprepas om Ryssland fortsätter sin invasion, det skriver BBC.
“Ryska ockupationsstyrkor försöker inta Chernobyl NPP. Våra försvarare ger sina liv för att tragedin från 1986 inte ska upprepas. Rapporterade detta till @SwedishPM. Detta är en krigsförklaring mot hela Europa”, skrev president Volodymyr Zelensky tidigare på Twitter.
Ökade strålningsnivåer
Ukrainas parlament rapporterar att gammastrålningsnivåerna har överskridits på flera platser i området runt Tjernobyl, men det tillbakavisas av Ryssland. Enligt ukrainska regeringstjänstemän kan den ökade strålningen ha orsakats av att damm rörts upp av tunga fordon.
Sedan 1986, när olyckan inträffade, har strålningsnivåerna i området varit högre än normalt. Den så kallade uteslutningszonen runt kärnkraftverket i Tjernobyl har en radie på 32 kilometer och området är i stort sett tomt på människor.
Enligt rapporter gick ryska trupper in i utelutningszonen på torsdagen, innan de tog sig in i Ukraina. Tjernobyl ligger cirka 130 kilometer norr om Ukrainas huvudstad Kyiv och kan utgöra en väg in till staden för de invaderande styrkorna.
Ger väg in i Ukraina
Samantha Turner, säkerhetsassistent vid Truman National Security Project, säger till BBC att kontrollen över området inte har någon “stridsavgörande betydelse” men att det ger ryska styrkor en korridor till floden Dnipro, som flyter söderut till Kyiv från Belarus, vars president har lierat sig med Rysslands.
Hon varnar för att eftersom ingen längre bor i området och kärnkraftverket inte längre är i drift kan strider i området orsaka läckor från radioaktivt avfall.
Saneringen kan avbrytas
Enligt Claire Corkhill, professor i radioaktivt avfallsmaterial vid University of Sheffield, är ryssarna bland världens mest erfarna kärnkraftsoperatörer. Under de senaste sex åren har hon deltagit i det internationella saneringsarbetet i Tjernobyl. Nu oroar hon sig för att invasionen av Ukraina ska leda till att saneringsarbetet avbryts.
“Om folk inte arbetar ordentligt med den anläggningen och fortsätter med avvecklingen kan det bli ett riktigt stort problem”, säger hon till BBC.
Tjernobyl kopplas till Sovjetunionens fall
Taras Kuzio, forskare vid Henry Jackson Society med ukrainsk härkomst, säger att beslagtagningen av Tjernobyl ska ses som en symbolisk vinst för president Vladimir Putin.
“Putin har tänkesättet hos någon som inte kan komma över det faktum att Sovjetunionen sönderföll för 30 år sedan, och allt började sönderfalla efter Tjernobyl”, säger han till BBC.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.