Amerikanska bilköpare rusar till återförsäljare innan Trumps 25-procentiga biltullar träder i kraft. Läs mer om det i vår nyhetsbrief.
Rusch till bilhandlare i USA – vill slippa tullarna


Mest läst i kategorin
Rusning till bilhandlare i USA före tullarna
Hotet om amerikanska biltullar på 25 procent, som väntas träda i kraft i morgon, torsdag, har fått amerikanska konsumenter att rusa till återförsäljare av bilar. Efter en svag inledning på året märker nu bilhandlarna av ett rejält uppsving i försäljningen.
“Ford rapporterade på tisdagen att försäljningen i mars ökade med 10%, en studs från nedgången på 1,3% under första kvartalet totalt sett. Den största ökningen skedde i detaljhandeln, eller försäljningen direkt till konsumenter, som ökade med 19 % i mars.” (CNN)
Senaste nytt
Brasilien kan bli vinnare på handelskriget
Det latinamerikanska landet söker nya handelspartners i det eskalerande handelskriget och bland annat väntas efterfrågan öka från Kina.
“Kinesiska köpare hamstrar redan brasilianska sojabönor när Peking hämnas på president Trumps tullar med avgifter på amerikanska jordbruksproducenter”, skriver WSJ.
Brasilien erbjuder allt från bomull till kyckling för export och är rikt på nötkött, järnmalm och olja. Kort sagt har landet vad Kinas stora befolkning behöver. Och samtidigt kan Kina kontra med kapital som kan hjälpa Brasilien att bygga upp sin infrastruktur.
När det gäller Brasiliens börs har jämförelseindexet stigit med 9 procent i år, fram till tisdagens stängning, medan det amerikanska börsriktmärket &P 500 har sjunkit med 4,2 procent under samma tid. (The Wall Street Journal)
Höll maratontal i protest mot Trump
I 25 timmar och fyra minuter talade senator Cory Booker i en historisk protest mot president Trump. Han startade klockan 19 lokal tid på måndagen i den amerikanska senaten och framhöll bland annat att USA befinner sig i kris.
“Jag ställer mig här i kväll för att störa senatens normala verksamhet, så länge jag är fysiskt kapabel. Det här är inte normala tider i USA och det borde inte hanteras som det i USA:s senat”, sade Booker som varken satte sig ner eller smet i väg för toalettbesök under sitt rekordlånga tal.
Han angrep Trumpadministrationen för nedskärningarna i det statliga sjukförsäkringsprogrammet för låginkomsttagare, och även i migrationsfrågan och för att ha orsakat skada på de amerikanska finanserna och demokratin. Han överträffade senator Strom Thurmonds tal från 1957 på 24 timmar och 18 minuter och som då protesterade mot medborgarrättslagar. (SVT)
Trump presenterar sina hårdaste tullar
USA:s president Donald Trump ska sent på onsdagskvällen, svensk tid, offentliggöra sitt största tullpaket hittills. Det handlar om importtullar som han redan flaggat för, sannolikt bland annat på varor från EU och andra viktiga handelspartners.
Under morgondagen, torsdag, väntas de aviserade biltullarna i USA på 25 procent träda i kraft och som även omfattar bildelar. (Ekot)
Åkesson får mothugg om svenska kärnvapen
SD-ledaren Jimmie Åkesson har sagt i en GP-intervju att han inte utesluter svenska kärnvapen, men enligt forskaren Martin Goliath på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är vägen dit lång.
“Det skulle vara ett gigantiskt industriellt projekt”, säger Goliath till SvD.
“Min spontana reaktion är att det här finns inte på kartan”, säger forskaren.
Frankrike och Storbritannien är de enda europeiska länderna som har kärnvapen men Frankrikes president Emmanuel Macron är öppen för att utvidga kärnvapenparaplyet, något som Tidöpartierna ställer sig positiva till. Åkesson menar också att det är en lösning att föredra men förkastar inte tanken på ett eget, svenskt kärnvapenprogram. (Svenska Dagbladet)
Open AI släpper modell med öppen källkod
Sam Altman, vd för Open AI, meddelar nu att företaget tänker släppa en modell med öppen källkod. Det ska ske framöver, om “flera månader”, sade Altman i måndags. Det är en helomvändning från bolagets tidigare strategi, men enligt Open AI-chefen handlar det inte bara om kinesiska Deep Seek.
Open AI har precis stängt en historisk finansieringsrunda på 40 miljarder dollar (400 miljarder kronor (som värderar bolaget till 300 miljarder dollar (3 000 miljarder kronor). (Fortune)
Blandat i Asien inför USA:s nya tullavgifter
Investerare i Asien förbereder sig på handelstullarna som Trump aviserat ska börja gälla denna vecka. På börserna i Asien-Stillahavsområdet är utvecklingen blandad.
I skrivande stund, klockan 07.05 svensk tid, är japanska Nikkei 225 upp med 0,19 procent medan det bredare Topixindexet sjunker. I Sydkorea är Kospi ned med 0,53 procent, Hang Seng i Hongkong står däremot på plus med 0,06 procent. Kinas CSI adderar 0,15 procent, och i Australien har S&P/ASX 200 avslutat sessionen med en uppgång på 0,11 procent. (CNBC)
Le Pens presidentkandidatur hålls vid liv
Hoppet tänds på nytt för den franska ytterhögerpolitikern Marine Le Pen om att kandidera till presidentposten i valet 2027. Bakgrunden är att appellationsdomstolen i Paris meddelat att den tänker granska den fällande domen som Le Pens juridiska team överklagat. Ett beslut i målet från den franska appelationsdomstolen kommer troligen redan nästa sommar, vilket är mycket tidigare än väntat.
På måndagen dömdes Le Pen till två års fängelse och två års villkorligt straff med elektrisk fotboja för förskingring av EU-medel. Utöver fängelsedomen fick hon ett omedelbart femårigt förbud mot att ställa upp i val. (Bloomberg)

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

TO3 tillgänglig för teckning