Rubel knyts till guldvärdet. Det överraskande beskedet kom från ryska centralbanken. 5 000 rubel motsvarar ett gram guld, och det är första gången ett lands valuta knyts till guldvärdet sedan Schweiz frigjorde sin valuta från guldet 1999.
Rubel knyts till guld – första landet sedan 1999
Mest läst i kategorin
Förr var det vanligt att knyta nationers valuta till guldvärdet för att underlätta internationella affärer. Dollarn var knuten till guldet fram till 1971, då Richard Nixon gjorde slut med Bretton Woods-systemet genom att frigöra dollarn från guldvärdet.
Rysslands beslut ska till att börja med gälla fram till 30 juni, enligt The Conversation. Tidigare har landet deklarerat att man bara accepterar rubel som betalningsmedel för gas, olja och andra råvaror som vete och metaller.
Rubel föll 50 procent
Rubeln rasade runt 50 procent jämfört med den amerikanska dollarn efter sanktionerna från väst efter den ryska invasionen av Ukraina – dock har den sedan dess återhämtat sig och under april legat nära nivåerna före invasionen jämfört med dollarn.
Läs även: Kris för svenska kronan? Bara något starkare än rubeln
Målet med Rysslands ekonomiska beslut att låsa valutan mot guld är att göra rubeln mer attraktiv. Enligt The Conversation kan det också vara ett led i Rysslands och Kinas försök att försvaga den amerikanska dollarns dominans som global reservvaluta.
Väst kan hålla värdet uppe
Vad som händer med rubeln är nära knutet till efterfrågan på rysk energi, skriver The Conversation. Om Västvärldens länder skulle införa ett omedelbart stopp för rysk olja och gas skulle rubeln, och den ryska ekonomin, rasa. Om Väst däremot inte klarar annat än en långsam nedtrappning av importen av rysk energi kan efterfrågan hålla värdet på rubeln uppe.
Läs även: Makro: Så illa ställt är det med Rysslands ekonomi
Läs även: Kris för svenska kronan? Bara något starkare än rubeln
Rättelse: I en tidigare version av texten förekom en felberäkning av rubelns växelkurs.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.