Dagens PS

Rödlistade: Svenska börsbolag är kvar i Ryssland

Svenska börsbolag Ryssland
Spotify, Alfa Laval och AstraZeneca är alla listade med en gul markering – se nedan i texten vilka som får en röd sådan. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 09 jan. 2023Publicerad: 09 jan. 2023

En rad svenska börsbolag är rödlistade i flera universitets databaser – eftersom att de fortsatt är kvar och bedriver verksamhet i Ryssland. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Yale School of management har under året fört en lista över västerländska bolag som lämnat Ryssland sedan Vladimir Putin beordrade invasion av sitt grannland Ukraina – och de som inte lämnat. Vissa bolag har valt att stanna kvar eller har ännu inte genomfört utlovade tillbakadraganden.

Över 1000 bolag har redan lämnat landet eller är på väg att göra det, men fortfarande finns runt 400 stycken kvar. Däribland flera svenska börsbolag, rapporterar Svenska Dagbladet som gått igenom Yales databas, samt The Moral Rating Agency, som även de för statistik på bolagen i vad som kallas en ”skammens databank”.

Ukrainsk forskningsgrupp pekar ut svenska börsbolag i Ryssland

Den ukrainska forskningsgruppen Leave-Russia vid Kyiv School of Economics (KSE) pekar ut 13 svenska företag som är kvar i Ryssland samt 9 som skalat ned verksamheten utan att avsluta den helt.

Det rör sig bland annat om stora svenska börsbolag som är kvar i Ryssland: Essity, Alfa Laval, Dometic, Dynapac, Elekta, Embracer, Marc O’Polo, Mercuri International, Metalock Engineering Group, Orient Products, Sveriges Ångfartygs Assurans Förening, Swedish Orphan Biovitrum och Telia är de bolag som får en röd markering med betydelsen “Stay, continue operations”.

Systemair, Kährs, SEB, Semren & Månsson, Spotify, Swedbank, Tele2, Vattenfall och Yubico är de bolag som får en gul markering med betydelsen “Wait, scaling down operations”.

Spotify har stängt sina kontor och avvecklat verksamheten, men tillåter fortfarande Kreml-associerade innehållsproducenter. Att Spotify har rysk krigspropaganda på sin plattform gick först att läsa hos Dagens PS i mars.

Gul markering har också den svenskbekanta storbanken Nordea, som numer har sitt huvudkontor i Finland. Svensk-brittiska AstraZeneca är i databasen markerad som brittiskt, och har även de en gul markering.

”Patienter är beroende av våra livräddande läkemedel och det är avgörande att leveranser av läkemedel kan fortsätta”, framhöll AstraZeneca i december och försäkrade att EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland respekteras fullt ut enligt SvD.

ANNONS

Alfa Laval slåss för rätten att få exportera

SvD skriver också om Dagens industris avslöjande om att Alfa Laval sedan i somras i skymundan slagits i svensk domstol för rätten att exportera varor dit. Enligt företaget rör det sig uteslutande om “befintliga order som tagits före kriget och som är i överensstämmelse med tillämpliga lagar, förordningar, sanktioner och våra affärsprinciper. Ett exempel är ordern till Norilsk Nickel vilken består av industriell processutrustning.”

Läs även: PS avslöjar: Spotify sprider rysk propaganda  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]