Dagens PS

Risk för hög ISK-skatt även 2025

ISK-besparingarna får visserligen ett skattefritt utrymme på 150 000 kronor 2025 men skattesatsen som baseras på statslåneräntan ser ut att bli kvar på en hög nivå även för nästa år.
ISK-besparingarna får visserligen ett skattefritt utrymme på 150 000 kronor 2025 men skattesatsen som baseras på statslåneräntan ser ut att bli kvar på en hög nivå även för nästa år. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 11 nov. 2024Publicerad: 11 nov. 2024

Om ett par veckor bestäms nästa års skatt för nära 4 miljoner svenska ISK-kontohållare. Mycket pekar på att ISK-skatten förblir på en hög nivå även för 2025.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ISK-konton, eller Investeringssparkonton som det längre namnet lyder, infördes 2012 av dåvarande finansminister Anders Borg och har sedan dess blivit en succé.

ISK-kontot populärt bland sparare

ANNONS

I dag har drygt 3,8 miljoner svenskar kontot som är ett betydligt enklare sätt att äga aktier och fonder på än det gamla VP-kontot. Då var varje affär tvungen att redovisas var för sig när det var dags att deklarera.

På ISK-kontot betalas istället en enhetlig procentsats på hela kontots värde oavsett hur många aktie- och fondaffärers som görs under året.

Skattesatsen bestäms utifrån den så kallade statslåneräntan. 30 procent av statslåneräntan plus 1,0 procent lyder den något komplicerade formeln för att räkna ut den exakta ISK-skatten.

För 2024 har det inneburit en skatt på 1,086 procent vilket är den högsta ISK-skatten någonsin sedan kontot infördes.

ANNONS

Senaste nytt

Torsdag om två veckor avgörande

Faktum är att 2024 års ISK-skatt är fyra gånger högre än vad ISK-skatten var 2015 när den skrevs till rekordlåga 0,27 procent.

Rusningen av ISK-skatten är dels en effekt av tuffare regler sedan skattens införande, dels konsekvensen av de allmänt högre ränteläget.

ANNONS

Skatten baseras som sagt på den så kallade statslåneräntan. Närmare bestämt vad statslåneräntan står i den 30 november varje år.

Statslåneräntan sätts varje torsdag av Riksgälden så när räntan slås fast torsdag 28 november om drygt två veckor så är det den som gäller för ISK-skatten under hela 2025.

Ser ut att bli näst högsta ISK-skatten någonsin

Efter att statslåneräntan varit nere så lågt som på 1,79 procent i september har räntan nu börjat stiga igen. Senaste noteringen i torsdags landade på 2,10 procent.

Skulle den nivån stå sig betyder det en ISK-skatt på 0,93 procent under 2025. Det blir då den näst högsta procentsatsen för ISK-skatten under de 14 år som ISK-kontot existerat, enbart slaget av rekordåret 2024.

En viktig skillnad för 2025 är dock att regeringen beslutat att de första 150 000 kronorna i ISK-sparande ska vara helt skattebefriat. Det innebär en sänkning på i snitt 750 kronor per ISK-innehavare enligt regeringens egna beräkningar vilket delvis kompenserar för den höga grundskatten relativt tidigare år.

Om två veckor vet vi exakt vad ISK-skatten för 2025 landar på.

Läs mer:

Regeringen jobbar för sänkt ISK-skatt – Dagens PS

ANNONS

ISK-skatten rekordhög – skrämmer bort sparare – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Läs mer om newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS