Sveriges export- och investeringsråd dras med stora brister, menar Riksrevisionen i ny rapport. Nu ifrågasätts dess unika hybridform.
Riksrevisionen: Business Sweden överskattar sig själv
Mest läst i kategorin
Riksrevisionens granskning av Business Sweden, Sveriges export- och investeringsråd, avslöjar flera brister i regeringens styrning av den halvstatliga organisationen.
Business Sweden är varken en myndighet eller ett bolag, utan en unik hybrid finansierad med både statliga medel och försäljningsintäkter.
Rådet spelar en central roll i att främja svensk export och locka utländska investeringar till Sverige.
Läs mer: Bilden av Sverige – ett tveeggat svärd – Dagens PS
Saknas tillräcklig transparens
Nu ifrågasätter Riksrevisionen huruvida hybridform är bäst lämpad för att uppfylla statens mål.
Ägarstyrningen är enligt rapporten bristfällig, speciellt i fråga om hanteringen av organisationens unika status. De otillräckliga kontroll- och uppföljningsmekanismer som detta resulterar i bidrar till ineffektivitet i att uppnå de statliga målen.
Riksrevisionen ifrågasätter även konkurrensneutraliteten, eftersom Business Sweden har icke-motiverade fördelar som kan strida mot EU:s regler för statsstöd.
Läs mer: Dämpad stämning hos svenska exportföretag – Dagens PS
Senaste nytt
Behövs tydligare mål
Regeringen kritiseras också för att inte ha satt upp ekonomiska mål eller analyserat vilka offentligrättsliga principer som bör gälla för rådet.
“Detta gäller exempelvis principerna om likabehandling, saklighet och opartiskhet i offentlig verksamhet, som finns för att offentliga medel ska användas på rätt sätt”, säger Katarina Magnusson, projektledare för granskningen.
Dessutom brister Business Swedens redovisning av sina uppdrag, vilket leder till en överskattning av dess bidrag.
Riksrevisionen rekommenderar en översyn av verksamhetsformen, tydligare styrning och ökad transparens för att förbättra effektiviteten och uppfylla statens mål.
Business Sweden: Exportföretagen oväntat positiva
Business Swedens Exportchefsindex visar på en oväntat stark återhämtning under andra kvartalet, index steg med 4,6 enheter till 52,2, från 47,6 första kvartalet.
Läs mer: Två av tre: Sverige utvecklas åt fel håll – Dagens PS
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.