Dagens PS

Riksbanken: Svag krona ökar inflationsrisken

Riksbanken
Förste vice riksbankschef Anna Breman varnar för riskerna med en långvarig försvagning av kronan, det kan motverka en nedgång av inflationen, anser hon. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 juli 2023Publicerad: 10 juli 2023

Riksbankens ledamöter fruktar att en svag krona ska öka riskerna för att inflationen rotar sig, enligt protokollet från senaste mötet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här skriver Riksbanken i ett pressmeddelande från protokollet från junimötet, då styrräntan höjdes med 0,25 procentenheter.

Alltjämt är bedömningen att det kommer “minst” en höjning till av räntan i år men den prognosen kan ritas om.

Fler åtstramningar kan komma och revidera prognosen

Allt hänger på hur konjunkturen och inflationen utvecklas, det avgör hur penningpolitiken från Riksbanken bedrivs framöver.

Direktionens ledamöter tog beslut om att öka takten i försäljningarna av statsobligationer från 3,5 till 5 miljarder kronor per månad från och med september i rå, som Dagens PS tidigare berättat.

Läs mer om det här: Riksbanken höjer räntan men fegar – kronan dyker Dagens PS

KPIF-inflationen har sjunkit men anses fortfarande vara för hög “och långt från målet på 2 procent”, heter det.

Fallande energipriser anges som främsta orsaken till att KPIF-inflationen gått ner sedan förra Riksbankens aprilmöte.

“Inflationen rensad för energipriserna sjunker långsamt och ledamöterna uttryckte oro över att det beror på oväntat hög ökningstakt i tjänstepriserna. Att tjänstepriserna fortsätter att öka snabbt indikerar att efterfrågetrycket fortfarande är högt i delar av ekonomin och denna trend i tjänsteprisökningar är något som även kan noteras i omvärlden”, skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

ANNONS

Riksbanken: Svaga kronan utgör en risk

Vidare finns en risk, enligt riksbanksledamöterna, att en svag krona som fortsatt tappa mark sedan i våras får större genomslag på prisökningarna.

“Försvagningen av kronan och fortsatt hög efterfrågan i tjänstesektorn bidrar till att bedömningen av inflationstrycket har reviderats upp. Flera ledamöter lyfte att risken har ökat för att inflationen ska bita sig fast på en för hög nivå”, heter det.

Först vice riksbankschef Anna Breman skriver i protokollet, som du kan ladda ner här (pdf), bland annat:
“Kronförsvagningen är problematisk. Vi har inget mål för kronan, men den långa trenden med en svag krona motverkar en nedgång i inflationen. Varor och livsmedel som importeras kan bli dyrare, men det finns också andra mer indirekta effekter som kan vara viktiga i dagsläget. En stark exportsektor kan motverka en dämpning av efterfrågan. En svag krona innebär också att fler utländska turister
söker sig till Sverige och en del svenskar kan välja att stanna i Sverige under semestern, vilket kan vara en anledning till att efterfrågan i tjänstesektorn är hög och tjänstepriser fortsätter att stiga”.

Breman fortsätter: Inget skäl att avstå räntehöjning

“Ytterligare en aspekt på detta är huruvida försvagningen drivs av internationella investerares oro för den kommersiella fastighetssektorn. Om det stämmer skulle en höjning av styrräntan kunna vara kontraproduktivt då det skulle kunna leda till ytterligare svagheter inom denna sektor, vilket i sin tur försvagar kronan ytterligare. Den kommersiella fastighetssektorn är räntekänslig, men det finns stora skillnader mellan olika bolag med både svaga och starka bolag. Möjligheterna att hantera sårbarheter i enskilda bolag är betydligt bättre idag än vad den var i början av 1990-talet tack vare ett konkurrenskraftigt näringsliv och starka statsfinanser. Problem i enskilda bolag är inte en anledning för att avstå från en räntehöjning.”

Erik Thedéen: Kan medföra stramare penningpolitik

När det gäller kronans försvagning och riskerna för ökat inflationstryck skriver riksbankschefen Erik Thedéen att Rikksbanken inte ser någon anledning att reagera “tillfälliga rörelser i växelkursen”, men att djupare förståelse behövs för hur det påverkar inflationen.

“Och visar det sig att kronans försvagning under det senaste året får ett större genomslag på inflationen än vad vi tidigare antagit kan det, allt annat lika, medföra en stramare penningpolitik än vad som nu
ligger i vår räntebana”, framhåller Thedéen.

ANNONS

Läs även: Kronan på ny rekordlåg mardrömsnivå Dagens PS

Läs mer: Analys: Så kan hon bli kronans “frälsare” Dagens PS

Läs också: Kronans kollaps sätter press på Svantesson Dagens PS

Missa inte: Svag krona väntas utlösa turistinvasion (Dagens PS)

Läs vidare: Analys: “Kronan ser ut att falla pladask” (Dagens PS)

Och: Lars Calmfors svänger och vill ha euro (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS