Dagens PS

Riksbanken höjer styrräntan till 0,25 procent

Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 28 apr. 2022Publicerad: 28 apr. 2022

Riksbanken höjer styrräntan till 0,25 procent. Det meddelade banken nyligen på sin presskonferens. Beskedet var väntat, och under året som kommer kan det bli fler höjningar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Anledningen till höjningen är att inflationen har stigit till “den högsta nivån sedan 1990-talet”, konstaterar Riksbanken i ett pressmeddelande. Myndigheten förutser att inflationen kommer att fortsätta på en högre nivå under en tid.

“För att motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen har direktionen beslutat att höja reporäntan från noll till 0,25 procent”, skriver Riksbanken.

En del bedömare hade trott att Riksbanken skulle vänta till juni med en höjning, men beskedet mottogs inte med någon större förvåning.

Riksbanken räknar med gradvis fortsatta höjningar

Man räknar sedan med gradvisa höjningar och en ränta som ligger på 2 procent om tre  år. Storbankerna i Sverige har redan förutsett utvecklingen och höjt listräntorna på sina lån.

Riksbanken kommer att minska sina köp av värdepapper under andra halvåret i år. Man slutar också köpa statsskuldsväxlar från och med den 28 april.

I Aftonbladet TV kommenterar ekonomiskribenten Andreas Cervenka den ganska väntade höjningen med att det hade varit märkligt om Riksbanken inte hade höjt i ett läge där inflationen ligger på 6 procent, den högsta på 30 år. Samtidigt ligger det långt ifrån Riksbankens tidigare förutsägelse.

“Tidigare trodde man att man skulle dröja med höjningar ända till 2024. Nu spår man att reporäntan 2024 kommer att ligga på 1,6 procent”, säger Cervenka.

Läs också:

ANNONS

Di-analys: Så höga blir boräntorna – “Vi överlever”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]