Förra veckan sänkte Sveriges riksbank styrräntan med 25 punkter, men många hade hoppats på en dubbelsänkning. Det var också något som diskuterades av Riksbankens direktion, visar protokollet från mötet.
Riksbanken diskuterade dubbelsänkning enligt protokollet
Mest läst i kategorin
Men det framgår också från protokollet att någon dubbelsäkning aldrig riktigt var aktuell, enligt Privata Affärer och Dagens industri som dissekerat protokollet.
Har fler möten i år
Dubbelsänkning hade övervägts men avfärdats av ledamöterna som i stället beslutade sig för en enkel sänkning med dörren öppen för flera sänkningar på kommande möten.
Anledningarna var flera. Sverige befinner sig inte i någon kris för det första, enligt förste vice riksbankschef Anna Breman som enligt Di uttryckte saken tydligast. Det andra skälet var att inflationsutsikterna inte har förändrats dramatiskt och det tredje att kalendern förändrats så att Direktionen nu har åtta möten i stället för fjolårets fem – det finns alltså fler tillfällen att sänka räntan lite mindre.
Thedéen: “Krävs alltså mer”
Även högste chefen Erik Thedéen var ganska tydlig, han vill gärna spara möjligheten till dubbelsänkning (eller höjning) längre fram, men det fanns inte skäl till någon sådan nu.
“Det krävs alltså mer än enstaka negativa ekonomiska utfall eller temporära marknadsrörelser för att jag ska förorda en större sänkning av styrräntan”, sa Riksbankschefen Erik Thedéen, enligt Privata Affärer.
“I nuvarande läge, där mycket tyder på att inflationen varaktigt kommit ned till en nivå nära målet och där Riksbanken har en tydligt kommunicerad politik om vidare, gradvisa lättnader av penningpolitiken, ser jag inte behovet av större enskilda räntesänkningar”.
Läs även: Räntebeskedet: Blev “bara” en enkelsänkning (Dagens PS)
Läs även: Fyra röster: Det betyder räntebeskedet (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.