BP ökar utdelningen i samband med delårsrapporten. De höga råvarupriserna har fått världens största olje- och gasbolag att skjuta i höjden. Kriget i Ukraina skapar rekord i alla oljebolag just nu.
Rekordvinst för BP – oljebolagen blomstrar
Mest läst i kategorin
BP höjde på tisdagen sin utdelning med 10 procent och köpte tillbaka en del av sina aktier efter att ha tredubblat andra kvartalets vinster.
Under årets tre första månader gick BP med 6,8 miljarder dollar i vinst och i andra kvartalet 8,5 miljarder, skriver CNBC. Det kan jämföras med vinsten på 2,8 miljarder dollar i andra kvartalet 2021.
Aktien har stigit med över 23 procent hittills i år och ökade med ytterligare 4 procent i samband med rapporten.
Resultaten sticker i ögonen på människor som ser el- och gasräkningar rusa i väg tillsammans med drivmedelskostnaderna och i Storbritannien vill många se att regeringen agerar för lättnader.
BP är inte det enda oljebolag som har tjänat stort på kriget i Ukraina och de sanktioner som har följt. De flesta av bolagen har köpt tillbaka sina egna aktier och ökat ägarnas utdelning som en första reaktion. Det har bland annat retat fackföreningsrörelsen, som menar att ett förstatligande av BP och andra bolag vore ett naturligt steg för att omfördela resurserna.
BP i gott sällskap – alla oljejättar stiger
Förra månaden uppmanade en tvärpolitisk grupp den brittiska regeringen att hjälpa hushållen med ekonomiskt stöd och ta fram en rikstäckande plan för att isolera bostäder.
Andra stora olje- och gasbolag i USA och Europa som har redovisat rekordvinster i andra kvartalet är Shell, Total, ExxonMobil och Chevron. Även dessa bolag har i genomsnitt tredubblat sin vinst jämfört med samma period förra året – och använt vinsterna i huvudsak till att berika aktieägarna.
De flesta av bolagen vill nu borra efter mer olja trots utfästelserna om att ställa om. Bolagens utgifter för exempelvis koldioxidavskiljning är låga i relation till andra utgifter. Olika typer av omställningssatsningar står för sammantaget 13 procent för de fyra jättarna gemensamt enligt sajten Quartz.
Läs också:
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.