Har aktierna dålig värdeutveckling? Då kan du få igen det i utdelning. Nordnets sparekonom Frida Bratt säger till Privata Affärer att det ser ut att bli ett nytt ”utdelningsrekord till aktieägarna”.
Rekordstor utdelning från svenska bolag
Mest läst i kategorin
300 miljarder kronor kommer aktieägare tillgodo i år, enligt Nordnet. Anledningen är att många bolag ställde in sina aktieutdelningar under pandemin.
Frida Bratt listar några riktiga kassakor när det kommer till aktieutdelningar, utifrån hur populära de är hos sparare. H&M hamnar i topp med 25 000 aktieägare. Det gör även Volvo som kommit med ordinarie och extra utdelning.
Utdelning hög i banker och elektronikjättar
Nordea, Swedbank och SEB gav extra aktieutdelningar i höstas efter att restriktionerna tagits bort, konstaterar Frida Bratt. De är också favoritaktier för många sparare.
”SSAB är en riktig högutdelare, med en tvåsiffrig direktavkastning. Det gladde 12 000 aktieägare via Nordnet. Telia har också i vanlig ordning en hög direktavkastning, och min gissning är att många äger aktien av endast det skälet. Electrolux, Securitas och Peab är andra exempel på aktier med hög direktavkastning och många aktieägare.”
Tips om du vill satsa på utdelning:
– Fundera inte så mycket över aktiekursen. Sjunker den så kallade direktavkastningen kan det innebära mer utdelning.
– Kolla utdelningshistoriken och om utdelningarna har vuxit genom åren.
– Kolla hur stor del av vinsten som bolaget har ambitionen att dela ut till ägarna.
– Återinvestera den utdelning du får om du bygger upp en utdelningsportfölj.
Läs också:
Deppa inte uppgång för aktier efter svag januari
Efter raset: Köpvärda tech-aktier
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.