Dagens PS

Rekordår för världens vapenfabriker

vapenfabriker
USA:s president Joe Biden besöker en vapenfabrik. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 feb. 2023Publicerad: 24 feb. 2023

Globala försvarsutgifter nådde högsta nivån någonsin 2022. Tiderna är goda för alla vapenfabriker. Orsaken är självklar; ”Putin är vår bästa vapenförsäljare”, konstaterar en amerikansk försvarsentreprenör.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikas största försvarskoncerner, Lockheed Martin och Raytheon, tog hem rekordordrar under 2022.

Samtidigt fyller europeiska försvarsmakter på sina förråd efter att ha tömt de egna vapenlagren och skickat utrustning och vapensystem till Ukraina.

“Bra. Tyvärr”

Resultatet är, som en anonym försvarsentrepenör säger till CNBC, att ”Business är mycket bra, tyvärr”.

Faktum är att de globala försvarsutgifterna 2022 nådde sin högsta nivån någonsin:

Abu Dhabis stora internationella försvarsutställning, Idex, är inte bara störst någonsin utan även mer välbesökt än någonsin.

Orsaken är enkel. Rysslands invasion av Ukraina har lett till en våldsam satsning där regeringar inom och utom Nato lovar att spendera mer på försvarsutgifter än någonsin.

“Ur vårt perspektiv är Putin den bästa vapenförsäljaren som finns”, säger en amerikansk försvarsentreprenör på Idex till CNBC.

ANNONS

Senaste nytt

Flera år i förväg

ANNONS

Samma sak har McKinsey & Co konstaterat i en flyg- och försvarsrapport.

”Med Rysslands invasion av Ukraina har många europeiska nationer nu förbundit sig att uppfylla eller överträffa Nato-målet – i vissa fall år innan de ursprungligen planerade att göra det”, konstaterade företaget i december.

Tyskland är ett exempel. Bara dagar efter Rysslands invasion tillkännagav den tyska ledningen att man ska satsa ytterligare 100 miljarder euro på försvar.

Polen siktar på att öka sin försvarsbudget till 3 procent av BNP under 2023 och Frankrikes president Emmanuel Macron har förklarat att Frankrike ska öka sina militära utgifter med mer än 30 procent de kommande åren.

Ska fördubbla

I Asien har Japan tagit sikte på att fördubbla sina försvarsutgifter till 2 procent av BNP till 2027.

Kina och Saudiarabien har satt rekord i försvarsutgifter och Ryssland tillkännagav i november en försvarsbudget för 2023 som ligger mer än 40 procent av vad man planerade för året för två år sedan.

“Affären är mycket bra, tyvärr”, är det kännetecknande svar en fransk drönartillverkare ger CNBC från mässan i Abu Dhabi.

Det kan amerikanska vapentillverkare instämma i. USA:s försäljning av militär utrustning till utlandet ökade med 49 procent, till 205,6 miljarder dollar, under det senaste räkenskapsåret, enligt USA:s utrikesdepartement.

ANNONS

Bråttom fylla på

I Europa finns dock en känsla av brådska och den är direkt knuten till kriget i Ukraina. Stödet till ukrainarna har utarmat västeuropeiska vapenlager och nu behöver de fyllas på.

“De militära lagren i de flesta medlemsländerna har … utarmats i en hög andel, eftersom vi har tillhandahållit mycket kapacitet till ukrainarna,” sade Josep Borrell, EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, redan i september.

“Mer och mer akut”

“Det blir mer och mer akut. Det finns fler diskussioner, många fler förfrågningar”, säger en chef på ett brittiskt drönarföretag till CNBC.
På frågan om efterfrågan på hans företags obemannade flygfordon ökade, svarade han “astronomiskt.”

Samtidigt klagar många i de västeuropeiska försvarskretsarna över att Tyskland fortfarande, som man säger, släpar fötterna efter sig.
Att utöka sitt militära fotavtryck är fortfarande kontroversiellt och splittrande i tysk politik, och Berlin har varit tydlig med att man vill hjälpa Ukraina men undvika att provocera Ryssland, vilket skapar frustration i andra länder.

Läs även: Brist på ammunition hotar Ukraina – och Ryssland  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS