En affärsman som Financial Times träffat har precis sålt en check till hälften av sitt nominella värde i spåren av den bankkrasch som skakar Libanon.
Rea på pengar efter bankkrasch i Libanon
Mest läst i kategorin
Affärsmannen som tidningen intervjuar vill vara anonym men han är glad, säger han, att han lyckades få ut pengar över huvud taget från banken.
Pengarna ska han använda till en fastighetsinvestering i Dubai, men exakt hur stort belopp han fick ut framgår inte.
Libanon befinner sig i en “total ekonomisk kollaps” orsakad av handlingsförlamade politiker och en sammanblandning i ansvarsrollerna hos landets centralbank, bankerna och staten, skriver FT och berättar att Libanons banker för ett par år sedan införde hårda restriktioner för bankuttag, vilket i sin tur öppnade för en svart marknad med checkar i amerikanska dollar.
Miljarder dollar fast i systemet
Enligt artikeln har miljarder amerikanska dollar fastnat i banksystemet i landet, men värdet på dessa checkar har sjunkit drastiskt i takt med att Libanons finansiella kris förvärrats.
Det är marknaden som uppges ha sänkt det nominella värdet på den amerikanska dollarn och gjort valutan mindre värd än vad den i själva verket är, samtidigt som mer än 80 procent av pengarna på libanesiska bankkonton uppges vara just dollar.
Dock kan den som gör uttag bara göra det i libanesiska pund och till en bråkdel av ursprungsvärdet i dollar.
80 procent av pengar går upp i rök
Enligt Financial Times förlorar den som tidigare satt in pengar på banken nästan 80 procent av sina besparingar varje gång ett uttag görs.
Banker står inte oväntat extremt lågt i kurs i förtroende hos allmänheten – som givetvis är rasande – och i första hand är det affärsmän som använder checkar.
För Libanons premiärminister nye Najib Mikati (han tillträdde så sent som 10 september i år) handlar det om att försöka övertyga internationella valutafonden IMF om vikten av att rädda landets banksektor, och per automatik invånarnas banktillgångar.
Banksystemet behöver omstruktureras och regeringen, bankerna och centralbanken måste komma överens om hur stora förlusterna är i banksektorn, enligt en bedömare, en kvinna, som uttalar sig i FT och som understryker att det först och främst är nödvändigt att “stoppa blödningen och städa upp i systemet”.
Läs även: Ett omöjligt ekonomiskt experiment i Japan
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.