Dagens PS

Razzian mot Ica: Uppenbara tecken på insiderhandel

Razzian mot Ica: Uppenbara tecken på insiderhandel
Ekobrottsmyndighetens misstankar om grovt insiderbrott kvarstår efter razzian igår. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 23 mars 2022Publicerad: 23 mars 2022

Razzian mot Ica-förbundet berodde på uppenbara tecken på insiderhandel. Enligt kammaråklagaren var kursrusningen på Ica-aktier i höstas “tydligaste möjliga tecken på läckage”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ekobrottsmyndigheten slog på tisdagen till mot Ica-handlarnas förbunds huvudkontor, och mot vissa privatpersoner, som Dagens PS rapporterat. Myndigheten misstänker grovt insiderbrott i jätteaffären där förbundet och AMF köpte ut Ica från Stockholmsbörsen.

Misstankarna kvarstår, och Sverre Linton, chefsjurist vid Aktiespararna, säger till Svenska Dagbladet att han inte är det minsta förvånad.

Nödvändig utredning

“Det är bra men också nödvändigt att EBM utreder eftersom det finns tydligast möjliga tecken på insiderhandel i Ica-aktien”, säger Sverre Linton. “De som eventuellt har begått fel bör ställas till svars – alternativt behöver EBM klarlägga att kursrusningen i Ica hade andra skäl eller var en slump”.

Kammaråklagare Jonas Myrdal, Ekobrottsmyndigheten, säger enligt SvD till TT att utredningen har styrkt uppfattningen om att det funnits läckor, men att han inte vill gå in på vem eller vilka som kan ha läckt informationen.

“Vi utreder bland annat var läckan eller läckorna kan ha ägt rum och vi har ju förstås våra hypoteser men det är ingenting som jag kan kommentera”, säger han.

Privatpersoner misstänkta

Efter razzian fokuserar nu utredningen på en mindre krets misstänkta. Parallellt genomförs en bredare utredning för att följa upp andra misstankar. Alla tecken tyder på att affären föregicks av ett omfattande läckage.

Ica-handlarnas förbund säger enligt SvD att föreningen inte är misstänkta för något, och att man “välkomnar utredningen”.

ANNONS

“Det är ingen medarbetare hos oss som har fått lämna ifrån sig saker”, säger Göran Blomberg, vd för förbundet. “Men det görs automatiskt granskningar av bland annat transaktioner och då är vi en part i det här. Man vill förhöra sig hur vår process såg ut”.

“Borde agerat snabbare”

Aktiespararnas chefsjurist säger att om läckan inte finns inom Ica-handlarnas förbund eller AMF måste rådgivare och styrelser granskas.

“Jag kan tycka att EBM borde ha agerat snabbare eftersom tecknen på ett troligt läckage var tydliga så tidigt i höstas”, säger Sverre Linton. “Man kunde till exempel ha tagit kontakt med Stockholmsbörsen så att Ica-aktien hade handelsstoppats”.

Läs även: Razzia mot Ica-förbund – misstänkt grovt insiderbrott 

Läs även: SBB åker jojo på börsen efter blankarattack

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS