I tullkriget som nu rasar missar investerarna att ta hänsyn till det som verkligen kan dra proppen ur världsekonomin och finansmarknaderna, varnar hedgefond-miljardären Ray Dalio. Läs mer om det och vår övriga nyhetsbrief.
Ray Dalio varnar för underliggande smäll


Mest läst i kategorin
Ray Dalios skarpa varning till investerare
Enligt amerikanska investeraren och hedgefond-toppen Ray Dalio är investerare för fokuserade på USA:s handelstullar. De borde i stället ägna mer uppmärksamhet åt den stora monetära, politiska och geopolitiska kollaps som sker. Det är ett generalfel, anser Wall Street-kändisen, att inte ta hänsyn till dessa underliggande störningar och detta kan komma som en obehaglig överraskning, varnar han.
“Det finns ett stort tryck på att dessa obalanser ska korrigeras på ett eller annat sätt och att göra det kommer att förändra den monetära ordningen på stora sätt.”
“Det är uppenbart orimligt att ha både stora handelsobalanser och stora kapitalobalanser i en avglobaliserad värld där de stora aktörerna inte kan lita på att de andra stora aktörerna inte kommer att skära av dem från de varor de behöver (vilket är ett amerikanskt bekymmer) eller betala dem de pengar de är skyldiga (vilket är ett kinesiskt bekymmer)”, skriver Bridgewater Associates-miljardären i ett X-inlägg. (Bloomberg)
Senaste nytt
USA:s ex-finansminister varnar för recession
Sannolikheten är stor för att USA är på väg in i en recession när potentiellt två miljoner amerikaner blir arbetslösa till följd av Trumps tullar. Det säger USA:s tidigare finansminister Lawrence Summers.
“Det är mer troligt än inte att vi kommer att ha en lågkonjunktur – och i samband med en lågkonjunktur kommer vi att se ytterligare 2 miljoner människor bli arbetslösa”, säger Summers till Bloomberg Televisions Wall Street Week with David Westin.
“Vi kommer att se förluster i hushållsinkomster” på 5 000 dollar per familj eller mer”, befarar den amerikanska ex-finansministern. (Fortune)
Kina och USA “gräver ner sig i utdragen kamp”
I centrum för det handelskrig som världen nu hukar under står världens största ekonomier, USA och Kina, och de båda länderna har grävt ner sig i en “utdragen kamp” där den amerikanska presidenten Donald Trump nu höjt handelstullarna till totalt 104 procent mot Kina i den upptrappade handelskonflikten.
“Även om andra länder gör en snabb linje för att sluta avtal med Vita huset, kommer det sannolikt inte att finnas något slut på handelsomvälvningar så länge gapet mellan världens två största ekonomier kvarstår. Ett utdraget bråk ökar risken för stora störningar i den internationella handeln och en nedgång i den globala tillväxten”, skriver WSJ.
“Vi är på väg mot en mer splittrad världsekonomi”, säger Neil Shearing, chefsekonom på Capital Economics i London. (The Wall Street Journal)
Rött över hela linjen på Asiens börser
Marknaderna i Asien-Stillahavsområdet faller tungt på onsdagsmorgonen på Trumps nya tullar, bland annat har Sydkoreas börsriktmärke slungats in i björnmarknad.
Mest ned just nu, strax före klockan 07, är emellertid Nikkei 225 i Japan som backar 4,92 procent. Det japanska Topixindexet handlades tidigare ned med 3,26 procent. Hongkongs Hang Seng rasade med 3,86 procent men har sedan återhämtat en hel del av tappet och står nu på minus med 1,55 procent. I Australien är S&P/ASX 200 ned med 2,04 procent.
I USA föll samtliga ledande börsindex under gårdagen. (CNBC)
Pensionsmiljarder upp i rök – yngre förlorarna
Den senaste veckans börsslakt har gjort att miljarder försvunnit i pensionstillgångar. Enligt SEB hade svenska hushålls pensioner i början av veckan minskat med 1 100 miljarder kronor sedan årsskiftet, och då handlar det om tjänstepension, premiepension och privata pensionsförsäkringar men inte allmän pension eller egna besparingar.
Américo Fernández, privatekonom på SEB, säger dock att dagens pensionärer kan känna sig trygga, även om pensionsfrågan kan låta “alarmistisk” i oroliga börstider. Och Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, håller med om det.
Värre är det för yngre generationer, som enligt experterna är mer känsliga för börskaoset, de kan behöva se över sin strategi, menar proffsen. (Svenska Dagbladet)
Coops kaffe-rea river upp känslorna
I en Coop-kampanj erbjuds kunderna två paket kaffe för 179 kronor. Samtidigt “rear” en Ica Maxi-butik i Stockholms ut ett paket Zoégas för 79,95 kronor. Detta får kunderna att fnysa och bojkotta kaffe-köpen.
“För några år sedan var det fyra paket för en hundring, där bör det väl ligga. Men jag kan inte göra så mycket åt det tyvärr”, säger Pär Tenggren, 52.
Och Johanna Lundgren, 34, blir inte “jättelockad att slå till”, säger hon.
Priset på kaffe har stigit rejält under det senaste året. Mellan januari och februari ökade priset med elva procent, och på ett år har det stigit med 28 procent, enligt SCB-statistik. (Expressen)

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.