Kinas program för “gemensamt välstånd” är inte en tillbakagång till kommunismen – utan snarare något USA borde inspireras av, tycker miljardären Ray Dalio.
Ray Dalio: USA borde ta efter Kinas "gemensamt välstånd"
Mest läst i kategorin
Ray Dalio, grundare av det framgångsrika investmentbolaget Bridgewater Associates, uppmanar länder världen över inklusive USA att satsa på att få ned de ekonomiska klyftorna. Han hyllar också Kinas program för ”gemensamt välstånd”.
“Först blir du rik, sedan försöker du fördela dessa möjligheter på ett mer jämlikt sätt. USA, genom sitt eget system, behöver mer gemensamt välstånd, och många andra länder behöver också det”, säger han via videolänk vid en investmentkonferens arrangerad av banken UBS, enligt Bloomberg.
“Gemensamt välstånd” har inneburit hårdhandskar
President Xi Jinpings kampanj har inneburit hårdhandskar mot en rad olika sektorer där regeringen i Peking har tyckt att de ekonomiska klyftorna ökat för mycket – som spelbranschen, influencers, kryptovalutor, fastigheter och annat. De hårda tagen har fått investerare att bli mer skeptiska till Kina och indexet MSCI China föll förra året med 23 procent – den största nedgången sedan 2008.
Men Ray Dalio, som länge varit länd som en Kina-entusiast, tycker att internationella investerare missförstår kampanjen för ”gemensamt välstånd” som en slags tillbakagång till den kommunistiska marknadsmodell som rådde under ordförande Mao Zedong. Dalio menar istället att det kampanjen kommer att främja talang och rättvisa.
“Du vet inte var topptalangerna kommer ifrån. Det är lika sannolikt att det är fattiga människor, missgynnade människor som att det kommer från de mest välvårdade människorna”, säger han.
Tycker att USA borde inspireras
Han tycker att USA borde inspireras av Kina i stället för att bli bortskrämda av kampanjen – ett bredare välstånd är nödvändigt för att konkurrera, anser han.
“USA stöter på fler av dessa riskabla element, även andra saker som utbildningsnivåer, konkurrensfördelar och så vidare minskar.”, säger Ray Dalio enligt Bloomberg.
Läs även: Kinas banker minskar utlåning – oro över ekonomin
Läs även: Kinas ”konstgjorda sol” – fusionsreaktorn slår nya rekord
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.